Monte Paschi onder vuur richting stresstest

Foto: Matteo Renzi

Komende vrijdagavond presenteert de Europese Bankenautoriteit de resultaten van de stresstest die ze uitvoerde onder de 53 grootste banken van Europa. Vooral het Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena loopt daarbij risico.

Bij de vorige stresstests konden banken zakken of slagen, omdat een ondergrens was aangegeven waar ze in stress boven moesten blijven. Dit jaar is die ondergrens eruit gehaald, dus zakken is onmogelijk.

Toch gaat de test zorgen voor de nodige stress, iets dat vandaag weer te bemerken valt. Om half twaalf stond het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena 7,7 procent lager.

Bij de vorige stresstest zakten 25 van de 130 geteste Europese banken, waarvan 9 Italiaanse. De bank met het grootste tekort was toen Banco Monte Paschi di Siena met ruim 2 miljard euro.

Ook nu zitten vooral Italiaanse banken in de gevarenzone, hoewel de kapitaalposities van bijna alle Europese banken er de afgelopen twee jaar relatief op vooruit zijn gegaan.

Goldman Sachs heeft de test uit 2014 in aanloop naar het nieuwe bankexamen nog een keer uitgevoerd. Dit keer zou slechts één bank zakken en wat bleek: Banco Monte Paschi di Siena was wederom de slechtst scorende.

De bank is nu ook het voornaamste doelwit van beleggers, de handel in de bank werd vandaag stilgelegd. De FTSE Italian banks index is dit jaar al bijna in waarde gehalveerd, waarbij Monte Paschi op een verlies staat van 77 procent.

De kans is groot dat slechte leningen bij een aantal Italiaanse banken voor kapitaaltekorten gaan zorgen. De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met belastinggeld bijspringen om te voorkomen dat er een vertrouwenscrisis ontstaat maar Europese regels bepalen dat beleggers in dat geval de eerste verliezen moeten nemen.

Voor Renzi politieke zelfmoord omdat veel bankobligaties in handen zijn van Italiaanse particulieren. Daarom onderhandelt hij met Brussel over een manier om de banken te redden en tegelijkertijd de Italiaanse huishoudens te ontzien. Komend weekend gaan we een voorproefje krijgen van wat komen gaat.

Bronnen: FD, Bloomberg