Premier Abe kondigt extra stimulus aan

Het tijdperk van stimuleringsmaatregelen is zeker nog niet ten einde. In Japan werd er recentelijk aangekondigd dat er een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen op tafel ligt om de Japanse economie een extra duwtje in de rug te geven. Premier Abe nam deze beslissing omdat de economische groei nu al enkele jaren in een neerwaartse trend zit.

Het zat eraan te komen, een nieuw stimulusrondje voor de Japanse economie. Woensdag kondigde de Japanse premier Shinzo Abe aan dat de overheid een pakket van 28 biljoen yen, oftewel 240 miljard euro, zal aanwenden om de ‘slabakkende’ economische groei terug aan te zwengelen.

Historical_GDP_growth_of_Japan

Voorlopig is nog onduidelijk hoeveel geld er gebruikt zal worden om de groei op een directe manier te stimuleren, meer duidelijk omtrent het stappenplan volgt in de loop der dagen. Premier Abe verhoogt daarmee het oorspronkelijk stimuleringspakket van 20 biljoen yen met een slordige 8 biljoen yen.

13 biljoen yen zou gereserveerd zijn voor fiscale maatregelen zoals het verhogen van de uitgaven van de nationale en lokale overheden. Verder zal er met de 13 biljoen yen ook gewerkt worden aan het loonbeleid voor de verschillende schijven van inkomens.

De aankondiging van premier Abe zorgt tevens voor extra druk op de nationale Bank of Japan. Hij hoopt hiermee dat de centrale bank het nodige zal doen om het monetaire beleid aan te passen aan zijn stimulusplannen. Abe hint daarmee dat hij graag een verdere versoepeling van het monetaire beleid wilt.

Volgens Hiroshi Miyazaki , senior econoom bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, zal de impact van de 28 biljoen yen gigantisch zijn. Hij merkt wel op dat het bedrag over de komende jaren verspreid zal worden dus het effect zal niet onmiddellijk zichtbaar zijn.

Miyazaki verwacht ook dat de Bank of Japan zal ingaan op het indirecte verzoek van premier Abe. Nu donderdag en vrijdag staat er een vergadering op de agenda van de BOJ om te bespreken wat dient te gebeuren met het rentebeleid.

De beurs van Tokio onthaalde het nieuws alvast met open armen. De Nikkei maakte een sprong van maar liefst 2,6 procent bij opening. De yen verliest logischerwijs aan kracht ten opzichte van de dollar vermits er meer geld in de Japanse economie gepompt gaat worden.

Bronnen: De Tijd, CNBC

Foto: Wikimedia