Hoeveel geld bezitten politieke partijen?

Er moet bespaard worden, zowat overal, op alles en bij iedereen. Alleen, politieke partijen blijven ondertussen wel goed bij kas zitten. Wat staat er op de officiële bankrekeningen van de Vlaamse en Europese politieke partijen? We geven een overzicht.

Vooral de N-VA ziet de partijkas aanzwellen. Door haar verkiezingsoverwinning in 2014 stijgt de dotatie sinds vorig jaar aanzienlijk. De N-VA krijgt nu een jaarlijkse dotatie van 13,4 miljoen euro aan belastinggeld. In totaal heeft de partij een oorlogskas van zo’n 22,5 miljoen euro.

De tweede rijkste partij van Vlaanderen is SP.a met 13,3 miljoen euro in kas, gevolgd door de CD&V met 10,9 miljoen euro. De Christendemocraten krijgen wel een hogere dotatie van de belastingbetaler dan de SP.a (8,3 miljoen euro versus 6,1 miljoen euro).

Vooral de OpenVld heeft een probleem. Ondanks haar dotatie van 6,5 miljoen euro op jaarbasis, zit er nog maar 7,2 miljoen in de oorlogskas van de partij. In 2014 boekte de OpenVld nog een verlies van meer dan 3 miljoen euro.

Hierdoor zijn de progressief-liberalen nu armer geworden dan Vlaams Belang. Het Belang heeft nog 7,3 miljoen euro in kas. De partij krijgt echter slechts 2,5 miljoen euro aan dotatie, doordat ze zoveel parlementsleden in de laatste verkiezingen is kwijtgespeeld.

De reden waarom het Vlaams Belang toch nog relatief veel middelen heeft, is omdat de partij nog altijd een deel heeft opgespaard van de jaren dat de rechtsnationalisten de grootste partij van Vlaanderen waren (2004). Groen sluit de rij met 3,2 miljoen euro aan liquide middelen en geldbeleggingen.

Ook Europees vloeit er belastingsgeld naar verschillende Europese partijen. Dit zijn overkoepelende partijen die vaak samenhangen met de verschillende fracties in het Europees Parlement.

De Christendemocraten (met o.a. CD&V, CDA) krijgen op jaarbasis bijna 9 miljoen euro aan dotatie, de socialisten (met o.a. SP.a, PS en PVDA Nederland) volgen met 7,5 miljoen.

De conservatieven van ECR (met o.a. N-VA) en de Europese Liberalen (met o.a. OpenVld, MR, VVD en D’66) volgen op ruime afstand met 2,5 en 2,3 miljoen euro.

Extreemlinks, extreemrechts en de groenen krijgen elk een bedrag van 1,5 miljoen tot 2 miljoen euro, jaarlijks toegewezen.