Vastgoedkoopjes in Zuid-Europa

De economische en financiële crisis heeft in heel wat landen voor aanzienlijke correcties op de vastgoedmarkten gezorgd. Nederland kende een zware daling van (segmenten in) de woningmarkt. Ook Amerika kreeg een subprime crisis in de vastgoedsector voor de kiezen.

In Zuid-Europa, door de eurocrisis en de daarop volgende interne devaluaties, zijn ook heel wat prijzen gekelderd. Bekend is vooral de Spaanse vastgoedmarkt, die in de jaren 2000 een grote zeepbel werd en vanaf 2007-2008 uit elkaar spatte.

Niet alleen Spanje is populair als plek onder de zon. Ook de andere Zuiderse EU-landen bieden voor veel mensen kansen op het goedkoop aanschaffen van een tweede woning.

Vooral appartementen blijven interessant. 47 procent van de bezoekers van de webstek Second Home was opzoek naar een appartement. 39 procent zocht in het segment van de villa’s, zo weet Trends.

In Spanje lijkt de bodem toch al wel bereikt. In 2015 stegen de vastgoedprijzen, globaal, opnieuw (+4,2%). De jongste jaren zijn al heel wat huizen en appartementen verkocht aan buitenlanders, waardoor de instorting van de sector werd afgeremd.

Nieuwbouwappartementen aan zee kun je nog vinden voor 150.000 à 200.000 euro. De echt goedkope immobiliën-projecten zijn misschien wel de markt van de in beslag genomen huizen.

Deze buitenkansjes blijven spotgoedkoop maar de dossiers liggen juridisch vaak moeilijk. Ook verkeren heel wat van de in beslag genomen appartementsblokken in vrij tot zeer slechte staat. Opletten is dus aangewezen.

Ook Frankrijk blijft geliefd. Maar aan de Zuiderse Côte d’Azur zijn de goedkoopste villa’s en appartementen ook al grotendeels de deur uit gegaan.

Van de Zuidelijke landen is het misschien wel het moeilijkst om nog relatief goedkoop iets in Frankrijk te vinden. Ook hier liggen de dalingen veelal achter de rug.

Dan zijn Portugal en Griekenland interessanter bestemmingen als plek onder de zon. De begroting blijft in deze landen een probleem en er moet bezuinigd worden.

Portugal en Griekenland zijn minder geliefd voorlopig bij Nederlanders en Vlamingen; toch zijn er in heel wat regio’s nog goedkope projecten te vinden.

In Portugal bedraagt de belasting op de theoretische huurwaarde – als de eigenaar de woning niet verhuurt – trouwens nul procent, wat goed is meegenomen.

Door de aanslepende eurocrisis hoeft het niet te verbazen dat de prijzen van appartementen in Griekenland nog altijd een stuk lager liggen dan in de andere landen aan de Middellandse Zee.

De Griekse overheid heeft de registratierechten voor bestaande woningen en bouwgronden trouwens verlaagd van 10 naar 3 procent, om de instorting op de markt af te remmen. Wat interessant kan zijn voor wie nog een tweede woning zoekt in het buitenland.