Groot-Brittannië: alles komt goed na de Brexit

De Belgische media zijn waarschijnlijk nog zowat de enigen waar de bangmakerij rondom de Brexit blijft heersen. De jongste weken lieten zien dat de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk, op economisch vlak, heel wat kansen zal bieden.

Wat Europeanen moeten doen is hun afkeer voor de keuze van de Britten opzij durven zetten, en de feiten en kansen durven onder ogen zien.

Heel wat landen van buiten de Europese Unie hebben al laten weten dat ze in de rij staan om nieuwe vrijhandelsakkoorden met het soevereine Verenigd Koninkrijk af te sluiten. Qua export en import ziet het er voor Londen dus zeer rooskleurig uit.

Als het zo doorgaat zal het, ironisch genoeg, juist de EU zijn die moet komen bedelen bij de Britten om een vrijhandelsverdrag af te sluiten, in plaats van omgekeerd. De Brexit zal geen einde betekenen voor het vrije verkeer van goederen en diensten, zoveel is duidelijk.

Het is opvallend dat zelfs eurofiele kranten in Engeland, zoals The Independent, de positieve elementen van de Brexit in de verf beginnen zetten.

Vooral de visserij en staalindustrie zullen in Groot-Brittannië volgens berekeningen sterk gaan groeien. De dalende pond zorgt daarenboven voor een betere exportpositie voor het VK.

Ondertussen blijkt dat in de EU heel wat belangrijke Britse handelspartners met vertrouwen naar de toekomst kijken. Vooral de Oostenrijkse en Duitse producenten blijven positief staan ten overstaan van de toekomst en relaties met het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit cijfers van Markit Consulting.

Bron: Business Insider, The Independent