Bank of England bindt strijd aan met brexit!

De Bank of England bindt de strijd aan met de negatieve gevolgen van de brexit. Hun nieuwe maatregelen situeren zich zowel op het vlak van QE als op het vlak van de rente.

In juni besloten de Britten bij een referendum dan toch, tegen alle verwachtingen in, uit de Europese Unie te stappen. De economische gevolgen zijn niet min, dat gaven talrijke economische indicatoren/macro-economische cijfers reeds aan. Ook de ‘city’, het financiële centrum Londen, zal het hard te verduren krijgen. Alle voordelen van de EU vallen weg en dat pikken niet alle internationale bedrijven. Veel banken zouden dan ook kunnen overstappen naar andere grote steden in Europa.

De centrale bank van Groot Brittanië heeft al zeer lang niets meer gewijzigd aan haar monetair beleid, maar daar kwam dus vandaag verandering in. Zoals verwacht nemen de centrale bankiers enkele maatregelen om de negatieve effecten van de uitstap uit de EU te counteren. De basisrente, die al zeven jaar op 0,50% staat en waarbij eigenlijk werd gewacht op een verhoging zoals in de VS, wordt gehalveerd. De BoE zette de rente nog nooit zo laag! Ze zijn dan ook bezorgd over de economie van hun land.

De groeivooruitzichten op korte en middellange termijn zijn duidelijk verslechterd. In het tweede halfjaar zal de groei waarschijnlijk zo goed als stilvallen.

De rente is niet het enige schot uit de bazooka van Mark Carney (de gouverneur van de Bank of England). Er wordt ook extra geld uitgetrokken voor het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. 60 miljard pond bovenop de 375 miljard die sinds het begin van de financiële crisis al in de economie werd gepompt.

De maatregelen zullen misschien wat helpen om de pijn te verzachten, de economische klappen ten gevolge van de brexit zullen er niet helemaal door opgelost worden! De maatregelen zijn wel vrij drastisch, maar dat hadden ze in Londen vooraf reeds duidelijk geopperd!

bronnen:

http://www.bankofengland.co.uk

http://www.tijd.be

foto:

Belga