Nyrstar beperkt schade, aandeel stijgt fors

Nyrstar heeft al een tijdje moeilijkheden met de dalende grondstoffenprijzen maar sinds de vernieuwing in het management en de herstellende zinkprijzen, lijkt het tij te keren voor de zinkspecialist. Na het bekendmaken van hun hoopgevende resultaten, veerde het aandeel op met maar liefst 5 procent. Beleggers en investeerder lijken er vertrouwen in te hebben dat het bedrijf de positieve trend zal kunnen vasthouden.

Nyrstar is op de goede weg om betere resultaten te behalen in de nabije toekomst, dat is kort samengevat wat we kunnen onthouden van de persmededeling. CEO Bill Scotting legt vooral de nadruk op het stopzetten van de mijnen.

De geldverslindende mijnen lijden onder de lage grondstoffenprijzen en zorgen op hun beurt voor een waardevermindering van 106 miljoen euro. Het positieve omtrent de mijndivisie is dat er minder cash verloren gaat nu de zinkprijzen aan het herstellen zijn.

Vorig jaar in Q3 ging er nog zo een 170 miljoen verloren aan het openhouden van de mijnen, dit jaar is het verlies teruggedrongen tot 29 miljoen in Q2. Scotting is bijzonder positief over deze trend omkeer en ziet de toekomst ‘rooskleurig’ tegemoet als de zinkprijzen nog verder zullen stijgen.

Besparingsmaatregelen

Het is duidelijk dat de besparingen en de stijgende zinkprijzen ervoor hebben gezorgd dat de verlieslatende mijnen opnieuw het potentieel hebben om rendabel te zijn.

Deze positieve evolutie maakt het mogelijk om de onrendabele mijnen te verkopen vermits de interesse bij mogelijke kopers groter is geworden. Tegen eind dit jaar zouden een aantal bijkomende mijnbouwactiviteiten kunnen worden verkocht.

Bill Scotting was zeer duidelijk en sloot de persmededeling af met de melding dat Nyrstar gaat stoppen met de mijnen ondanks hun potentieel om rendabel te zijn, daarvoor is er teveel kapitaal nodig.

Op de beurzen werd het nieuws positief onthaald, het aandeel opende de beursdag donkergroen maar verloor weer aan waarde later op de dag.

Bij een herstellende grondstoffenmarkt zal het bedrijf alleen maar betere resultaten kunnen voorleggen. Het zou zelfs kunnen dat het geschrapte dividend terug aan bod komt de komende jaren.

Bronnen: Standaard, De Tijd

Foto: Wikimedia