Verjaring Fortis-zaak. Is er iemand verbaasd?

België is een ranzig land. Een land waar haast niemand verantwoordelijkheden durft te nemen. Potjes worden altijd goed toegedekt. Bij de Fortis-zaak zal het niet anders zijn.

We keren terug naar het najaar van 2008: Fortis komt ten val en het Brusselse parket wil een strafonderzoek openen naar misleiding van beleggers.

Begin 2013 volgde pas de eindvordering. Nu zijn we halfweg 2016 en de zaak is nog steeds niet in behandeling door de raadkamer. Vanaf het einde van 2018 zal de zaak verjaard zijn.

Olivier Coene, de openbaar aanklager, stuurde in 2013 al een brief naar de vroegere Fortis-cliënten en beleggers. Hierin voorspelde hij dat het bijzonder moeilijk zou worden om tijdig tot een definitieve uitspraak van het Hof te komen.

Advocaten van de beklaagden in de zaak bevestigen aan De Tijd dat er inderdaad geen enkele beweging in de zaak zit.

“Ik hoor telkens prognoses over de timing, maar de inschattingen moeten voortdurend worden bijgesteld”, zo klinkt het in de omgeving van de beklaagden.

Het Parket kan vroegtijdig beslissen om de hele zaak op te geven. Echter, waarom zouden ze daar een eventuele woede van de bevolking op de hals halen door te zeggen dat er ‘niet langer vervolgd wordt’?

Veel simpeler is een oplossing op zijn Belgisch: Laat de zaak gewoon zolang sudderen tot de boel is verjaard en de elite van dit land, zoals Jen-Paul Votron (ex-CEO Fortis) en Maurice Lippens (ex-voorzitter Fortis) vrijuit kan gaan.

De banksters lachen in hun vuistje. Dit land dient nooit de belangen van haar burgers, enkel nog de belangen van een Belgische elite die elkaar treft in de uitgeleefde salons en logekamers.