Eurozone zwalpt verder: groei gehalveerd

Het is wraakroepend, maar de groei in de eurozone is in de jongste maanden weer gehalveerd. Nu was die groei op zich al bijzonder laag. We gaan dus van de drup in de regen.

De globale economische groei in de landen van de eurozone is vandaag lager dan in 2010-2011. Dat geeft te denken.

In het tweede kwartaal van 2016 was er slechts een kleine groei van 0,3 procent/BBP in de muntunie.

Zowel in Portugal (waar de staatsfinanciën niet op orde zijn en het politieke klimaat instabiel) als in Italië (waar een nieuwe bankencrisis om de hoek loert), is de groei lager uitgevallen dan verwacht.

Duitsland presteert de laatste maanden wel beter dan voorspeld en kan op jaarbasis met haar economische groei hoger uitkomen dan de jaarverwachting.

De prognose ging uit van een groei van 2,8 procent/BBP tussen de zomer van 2015 en de zomer van 2016. In realiteit blijkt het te gaan om een groei van het Bruto Binnenlands Product met 3,1 procent.

Ook Nederland zet puike resultaten neer (+2,3 % vergeleken met vorig jaar). België heeft het steeds moeilijker de noordelijke landen te volgen:

De groei is er een pak lager dan in Duitsland en Nederland en de inflatie ligt in België, met meer dan 2 procent, gevoelig hoger. Dat laatste is dan weer een rem op het concurrentievermogen.

De verschillen tussen de lidstaten in het noorden van de muntzone en het zuiden van Europa blijft opmerkelijk. ‘One size fits none’, blijft van toepassing.

Als het vandaag verschenen economisch rapport iets aantoont, dan is het wel het volgende: De euro blijft onhoudbaar. Een exit van de ‘club-Med-landen’ blijft aangewezen.

Bron: Financial Times