Egypte verkrijgt lening van 12 miljard USD bij IMF

Het IMF (International Monetary Fund) engageert zich opnieuw tot het financieel helpen van een regio in het Midden-Oosten, deze maal Egypte. Nochtans zijn de economische successen in het Midden-Oosten voorlopig uiterst beperkt te noemen.

Egypte liet afgelopen donderdag weten dat het een bedrag van 12 miljard USD zal ontlenen bij het IMF voor een periode van drie jaar. Hiermee hoopt het land het vertrouwen bij buitenlandse investeerders te herstellen. Met deze stap volgt Egypte enkele andere landen in de regio waaronder Irak, Tunesië en Jordanië welke aan het financiële infuus hangen. Met de lening hoopt het Westen dat Egypte zich zal engageren om de economie te hervormen en uitgaven zullen worden beperkt.

Met deze nieuwe kapitaalinjectie creëert Egypte een mogelijkheid om de stabiliteit te herstellen. Een stabiliteit die te lijden heeft onder politieke problemen, terrorisme, en een sterk gedaalde olieprijs. Deze lage olieprijs zorgt ervoor dat landen als Saoedi-Arabië minder financiële steun verlenen in de regio, iets waar diverse landen in de praktijk van afhankelijk zijn.

Het risico voor het IMF is echter huizenhoog waarbij de kans dat het geld op een goede manier besteed zal worden nogal gering is. Ondanks alle mooie beloftes door diverse landen in het verleden blijken investeringen in het Midden-Oosten toch enigszins risicovol te zijn. Er heerst een grote geslotenheid, corruptie en het ontbreken van een goed werkend staatsapparaat helpt de zaak er niet op vooruit.

Voor het Westen is het echter een unieke kans om Egypte terug te doen opkijken naar het Westen in plaats van naar extreme landen zoals Saoedi-Arabië. In de strijd tegen IS, het groeiende Iran en de anti-Westerse protesten in het Midden-Oosten is elke steun in de regio meer dan welkom.

Met de lening van 12 miljard USD zou dit de tweede grootste lening ooit zijn voor het IMF (na Oekraïne). Jordanië verkreeg vorige maand een kredietlijn van 700 miljoen USD en Irak in juli het bedrag van 5,3 miljard USD.

In verleden, meer bepaald rond 1990 was het IMF reeds actief in Egypte, toen nog onder het bewind van president Mubarak. Dit werd over het algemeen als een succes beschouwd waarbij talrijke hervormingen en besparingen werden doorgevoerd waarbij het IMF Egypte graag als voorbeeld aanhaalde. Met het uitbreken van de Arabische lente in Tunesië in 2010 volgende ook een machtswissel in Egypte, echter zonder de positieve resultaten zoals in Tunesië.

Het grootste risico in Egypte is het verlenen van de 12 miljard USD waarbij de hervormingen nooit zullen plaatsvinden. Ook het uitbreken van een nieuwe politieke crisis kan het geld snel doen verdampen waardoor de kans dan ook bestaat dat dit bedrag volledig verdampt. Het niet verlenen zou het land echter nog dieper in de problemen brengen waardoor extremisten het machtsvacuüm en de onvrede bij de bevolking zullen uitbuiten. Of hoe het IMF er hopelijk voor zorgt dat de situatie enkele jaren langer onder controle kan blijven…

Bronnen:

http://www.bloomberg.com