‘levenslange belofte’ wordt geschonden bij AXA

De politiek van extreem lage rentevoeten, aangestuurd door de Europese Centrale Bank (ECB), maakt nieuwe slachtoffers. Dit keer bij de klanten van AXA-bank.

De levensverzekering Crest20 is een product van AXA. Dit soort van levensverzekeringen moet zorgen voor een appeltje voor de dorst.

Door velen wordt nog steeds geloofd dat levensverzekeringen weinig risico’s inhouden en dat de klanten steeds over hun geld kunnen beschikken, zoals de bank het eerder aangaf.

Crest20 werkt met een gewaarborgde rente van 4,75 procent. De klanten werd al die jaren wijsgemaakt dat deze rente, zoals de term ‘gewaarborgd’ al zegt, een zekerheid is. Quod non.

Voor alle stortingen die vanaf 2000 gebeurd zijn, worden de rentes nu verlaagd. Het TAK21-product gaat vanaf nu rentes aanpassen aan de huidige omstandigheden. Wie nu stort ontvangt dus bijna niks.

Er blijft nog 3,75 procent over voor stortingen die gebeurden tussen 1 januari 2000 en 12 februari 2016. 2 Procent is er voor stortingen van dit voorjaar.

AXA breekt hier dus een woordbreuk. Er werd beloofd aan intekenaars dat de 4,75 procent gegarandeerd was. Niet alleen bij stortingen uit het verleden maar eveneens bij stortingen die vandaag de dag gebeuren.

De bank en verzekeraar beroept zich op een wet van dit jaar, waarin werd vastgelegd dat – in het huidige klimaat – rentes maar maximaal 2 procent mogen bedragen.

TestAankoop, de consumentenvereniging, wil nu kijken of het actie kan gaan ondernemen. Gezien de huidige rentevoeten zal het huidige beleid nog jaren van kracht blijven.

Hoogst waarschijnlijk zullen andere verzekeraars in de komende maanden hun rentes ook aanpassen, en zodoende het voorbeeld van AXA volgen.

Bron: Spaargids, HLN