De tugrik slechtst presterende valuta ter wereld

Vorige maand kende de valuta van Kazachstan – de tenge – haar grootste daling van het jaar. De munt had 4 dagen van olieprijsdalingen in te halen, en een vlucht naar harde valuta’s zorgde voor een flinke daling in de waarde van de munt.

De munt noteert evenwel nog steeds op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar.

Wat interessanter is de slechtst presterende valuta van deze maand: de Mongolische tugrik. De valuta van Mongolië doet het dit jaar bijzonder slecht en daalt nu al 23 dagen achter elkaar, een beweging die de munt niet eerder liet zien.

De tugrik verloor bijna 8 procent aan waarde wat het volgens Bloomberg ’s werelds slechtst presterende valuta maakt.

Voor het gemak wordt Venezuela niet meegerekend, aangezien valuta schommelingen en inflatie aldaar zo groot zijn dat officiële berekeningen nutteloos lijken.

Toch mag de tugrik niet weggecijferd worden ten opzichte van de bolivar. De Mongoolse valuta kent zijn langste “losing streak” ooit terwijl de Mongoolse overheid al een tijdlang worstelt om de economische crisis tot een halt te roepen.

Want een economische crisis is het.

In 2011 was het nog de snelst groeiende economie ter wereld, met een groei van het BBP van 17,5 procent. Dat kwam voornamelijk door haar enorme rijkdom aan onontgonnen reserves. Van waardevolle mineralen als goud en zilver tot aan koper en steenkool.

Toen de grondstoffenprijzen echter instortten, stortte ook de Chinese vraag, dat goed is voor 90 procent van de export van het land, in. De Mongoolse overheid heeft inmiddels toegegeven dat het land zich “in een toestand van diepe economische crisis” bevindt.

Minister van Financiën Choijilsuren Battogtokh gaf vorige week in een televisie uitzending aan dat het land geen geld meer heeft om ambtenaren of zelfs het leger te betalen. Niet bepaald een goed teken.

Tot overmaat van ramp kent de Mongoolse overheid een inconsistente aanpak gekeken naar investeringswetgeving, vooral in de mijnbouw, waardoor veel buitenlandse bedrijven het hazenpad kozen.

Volgens het US State Department zijn directe investeringen in het land sinds 2011 met maar liefst 85 procent gedaald.

Vanwege de diepe malaise heeft het land massaal geleend en kent nu een schuldenlast van bijna 23 miljard dollar. Daardoor wordt er op het moment volop gespeculeerd op een “sovereign default” of de behoefte aan een bailout.

We weten allemaal wat dat betekend dus niet getreurd Mongolië, hulptroepen zijn onderweg of – beter al – geland. Gisteren kwam een delegatie van wijze mannen en vrouwen van het IMF aan in de hoofdstad Ulaanbaatar.

Laat Dzjengis Khan het niet horen.

Bronnen: Bloomberg, Astana Times, BBC, XE, IMF

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.