Waanzin: Japan overtreft zichzelf weer

Japan wijkt geen meter van haar ambitieuze QE-plannen. De drukpersen moeten en zullen overuren draaien om de waardeloze yen verder te ontwaarden. Zo hoopt men de economie te kickstarten.

De Centrale Bank van Japan heeft zonet het licht op groen gezet voor een stimulus-pakket ter waarde van 28 biljoen yen, omgerekend zo’n 278 miljard USD. Daarmee zal er vanaf nu zo’n 100 biljoen yen per jaar in de Japanse economie worden gepompt, voornamelijk in de vorm van staatsbons opkopen. Dat is 20 biljoen meer dan momenteel het geval is.

De Japanse economie ligt op apegapen en de inflatiegekke Japanners zijn panisch voor het “deflatiespook”, de grootste pseudo-economische nonsens van de afgelopen eeuw.

Sinds 2013 probeert premier Abe de economie aan te zwengelen door de drukpersen onophoudelijk te laten draaien, zonder enig succes.

De Nikkei blijft in vrije val en de Japanse industrie kan zichzelf maar niet herpakken. Ook het consumentenvertrouwen blijft onder het vriespunt. Japanners stellen hun consumptie uit en investeerders vinden elders in de wereld betere opportuniteiten.

De Japanse economie is en blijft een beetje yesterday’s news, met veel bedrijven en producten die top waren in de jaren ’90 en jaren 2000. Nintendo lijkt door het succes van Pokemon Go zowat het enige Japanse bedrijf dat zichzelf lijkt te hebben heruitgevonden.

De Japanse fotografie, machinebouw en telecom-industrie blijft echter in het slop. Ook de autobouw zit al in een jarenlange crisis.

Abe lijkt maar niet te begrijpen dat de problemen van de Japanse economie niet van structureel-monetaire aard zijn, maar van commerciële, innovatieve aard. Je kan een economie niet zomaar kickstarten door de munt te ontwaarden. Dat heeft Poetin ondertussen aan den lijve ondervonden. Wanneer ziet Abe het licht?

Bron: WSJ

Foto: Span X