Om te kotsen: Italië is failliet. Geeft cultuurcheques van 500 euro aan alle jongeren

OK, we zijn er helemaal klaar mee. Die Italiaanse overheid kan haar plan trekken. Als de regering van Renzi binnenkort komt bedelen in Brussel moet er in de uitgestoken hand gespuugd worden.

Dus: Een land dat een gigantische werkloosheid heeft onder jongeren, beslist nu doodleuk dat alle jongeren op hun 18e verjaardag een cultuurcheque van 500 euro krijgen.

Zijn ze daar in Zuid-Italië zot geworden? Even de cijfers: Volgens de meest recente statistieken is 36 procent van de jongeren in Italië werkloos.

Als schoolverlater aan werk geraken is quasi onbegonnen werk. En als er al eens een baantje uit de lucht komt vallen, dan biedt dit zelden of nooit uitzicht op een stabiele carrière.

De Italiaanse overheidsschuld zit ondertussen nog altijd boven de 130 procent van het BBP. Daarnaast is het begrotingstekort met -2,6 procent/BBP nog altijd aanzienlijk.

Iedere normale bestuurder zou dan de hand op de knip van de beurs houden. Maar neen hoor. De socialist Renzi gaat dus nu cultuurcheques uitdelen van wel 500 euro aan meer dan een half miljoen Italianen.

Jongeren die geen baan vinden, die amper geld hebben om rond te komen… geef ze allemaal een bon van 500 euro om naar de film of een concert te gaan.

Tuurlijk, want werklozen hebben nu eenmaal veel tijd hiervoor. Zitten anders toch maar de hele dag op de bank ofzoiets…

De Italiaanse banken staat op omvallen. Als de boel morgen instort moet de Italiaanse regering komen bedelen in Brussel voor vers geld; want zelf de broek ophouden kan ze niet.

De regering van Renzi verdient klappen in haar gezicht. Blaas de eurozone op. Weg met dit soort bestuurders. Liever vandaag dan morgen!