Technologie bitcoin gegeerd bij grote banken

De bitcoin-technologie inspireert de bankenwereld om globale financiële transacties nog sneller en beter af te kunnen handelen. Grote banken zoals de Deutsche Bank, Banco Santander, UBS en Bank of NY Mellon denken eraan om een nieuwe virtuele munt te gebruiken op basis van de blockchain-technologie.

Dat blijkt een bericht uit de Financial Times, vier van ’s werelds grootste banken zijn een plan aan het beramen om het relatief dure en trage proces omtrent tansacties te verbeteren aan de hand van een nieuwe digitale munt, de Utility Settlement Coin (USC).

Julio Faura, hoofd onderzoek en innovatie bij Santander, is voorstander van het idee omdat de handel tussen banken en instellingen nu relatief moeizaam verloopt. Zo heb je bijvoorbeeld transacties in aandelen of obligaties, de backoffice heeft ongeveer twee werkdagen nodig om de administratie volledig af te handelen.

Het zijn de schakels tussen het moment van de transactie en de volledige afhandeling, oftewel het clearing en settlement proces, die ervoor zorgen dat de hele verwerking zo duur en traag is. Het idee is om dit proces onmiddellijk na de transactie af te werken met behulp van de blockchain-technologie.

Het clearing en settlement proces kost de bankenwereld jaarlijks zo een 65 tot 80 miljard dollar, denk dan vooral aan kosten voor infrastructuur en arbeid. Dankzij blockchain kan deze kost drastisch verminderen waardoor er meer budget vrijkomt voor andere zaken.

In tegenstelling tot de bitcoin, zal uiteraard niet iedereen toegang krijgen tot dit platform. De onderlinge ‘blockchain’ tussen de banken zal een gesloten circuit zijn waarbij alleen de betrokken partijen toegang hebben.

Het is de bedoeling dat de ‘Utility Settlement Coin’ geaccepteerd zal worden door de centrale banken en de toezichthouders zodat het transactieverkeer probleemloos kan verlopen zonder teveel tegenstribbelingen.

Citigroup en Goldman Sachs zijn zelf ook bezig met een plan om een soortgelijke digitale munt te creëren. Deze technologie wordt op dit moment reeds getest in de echte markt, de commerciële toepassingen zal pas van start gaan in 2018.

Bronnen: De Tijd, Financieel Dagblad, FT

Foto: Antana – Flickr