Duitse economie groeit sneller dan verwacht

De Duitse economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan werd verwacht, dat blijkt uit de federale statistieken van het onderzoeksbureau Destatis. De grootste economie van Europa heeft dit te danken aan een verhoogde buitenlandse handel en een gestimuleerde binnenlandse consumptie. De vluchtelingenproblematiek heeft hier zelfs een handje in toe gestoken. 

Het is ondertussen een jaar geleden dat Angela Merkel duidelijk liet verstaan dat Duitsland de vluchtelingenproblematiek aan zou kunnen. Dat de Duitse economie sterker groeit dan eerst werd verwacht, heeft daar zeker en vast iets mee te maken.

De teller staat ondertussen al op 1,33 miljoen vluchtelingen die naar de sterkste economie van Europa zijn gevlucht, volgens hoofdeconoom Jörg Krämer zal het aantal nog oplopen door middel van gezinshereniging.

Het kostenplaatje voor de opvang van deze vluchtelingen loopt hoog op, per kop bedraagt de kost 980 euro per maand. Enkel zij die erkend zijn door het BAMF hebben recht op deze bijstand. Gemiddeld kom je dan op een netto-staatsuitgave van ongeveer 6,5 miljard euro, dat is 0,2 procent van het BBP.

In principe zou dit een streep door de rekening moeten zijn, maar door het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank is het net gunstig voor Duitsland om nieuwe schulden aan te gaan. De negatieve rentevoeten stellen Duitsland in staat geld te verdienen in plaats van rente te moeten betalen.

De bouwsector profiteert het meest van de massale toestroom van vluchtelingen, een kwart van de toename van het aantal verstrekte bouwvergunningen kunnen worden toegeschreven aan de bouw van woningen voor vluchtelingen.

Consumptie

Het ziet er ook naar uit dat de Duitse economie het eerder moet hebben van ‘house hold’ en overheidsconsumptie in plaats van bedrijfsinvesteringen. Vorig kwartaal nam de consumptie respectievelijk toe met 0,2 en 0,6 procent terwijl de bedrijfsinvesteringen terugvielen met 2,4 procent.

In vergelijking met de periode tussen april en juni, is de Duitse economie 1,8 procent gegroeid. Volgens Carsten Brzeksi, analist bij ING Diba Bank, moeten de private investeringen opnieuw gestimuleerd worden, zeker nu de rentes en inflatie zo laag staan.

Hij beschouwt de ‘tamme’ Duitse investeringen als de achillespees van de economie. Angela Merkel moet volgens hem een duidelijk beeld scheppen over Europa en Duitsland zodat investeerders opnieuw geïnteresseerd zijn om zich massaal op de Duitse markt te storten.

Bronnen: HLN, BDLive

Foto: Stux – Pixabay