Amerikaanse defensie maakt er een zootje van

Op zoek naar een baan zonder verantwoording? Zoek niet verder en solliciteer bijvoorbeeld bij het Pentagon of de Defense Finance and Accounting Service (DFAS) in de VS.

Het Amerikaanse leger blijkt in 2015 namelijk voor maar liefst 6,5 biljoen dollar aan ‘accounting errors’ te hebben gemaakt.

De fouten kwamen omhoog tijdens een audit door de Office of Inspector General van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat zal toch vast miljoen moeten zijn of hooguit miljard? Neen, 6,5 biljoen dollar aan administratieve fouten.

De laatste keer dat zo’n grof bedrag naar buiten kwam als zijnde “unaccounted” was in 2001 toen Secretary of Defense Donald Rumsfeld op 10 september 2001, een dag voor 9/11, op nationale tv duidelijk maakte dat er bij de Amerikaanse defensie 2,3 biljoen dollar niet kon worden verantwoord.

In 15 jaar tijd lijkt er weinig veranderd.

Nu werd er in één enkel kwartaal al voor 2,8 biljoen dollar verkeerd weggeschreven. Het gaat om de totale hoeveelheid dat heen en weer moest worden geschoven tussen rekeningen om alles weer kloppend te maken.

Het budget van de Amerikaanse defensie is in totaal 600 miljard per jaar. Dat bedrag op zich is al duizelingwekkend. Het is ook bijna drie keer meer dan het defensiebudget van de nummer 2 in de wereld: China.

De militaire uitgaven zijn in 2015 wereldwijd voor het eerst sinds 2001 gestegen. In totaal schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) de wereldwijde militaire uitgaven voor 2015 op 1,67 biljoen dollar.

Maar doordat een verandering in bepaalde rekeningen ook veranderingen noodzakelijk maakt in vele andere rekeningen, kan de totale hoeveelheid wijzigingen in de biljoenen lopen.

De Inspector General wijt de problemen grotendeels aan de “accounting employees”, die bepaalde bugs in het computersysteem dat zij gebruiken veel te lang hebben laten zitten.

Er zouden ook meer dan 16.000 bestanden verdwenen zijn uit de DFAS database vanwege een systeemfout.

Maar het leger zegt te werken aan verbeteringen en daarmee lijkt de kous af.

Het Pentagon heeft tot 30 september 2017 de tijd om zich klaar te maken voor een “full audit”. Is zij tegen die tijd niet klaar voor verantwoording dan volgen er sancties.

Bronnen: Reuters, CNN, SIPRI