Bank maakt miljard winst. Bank verhoogt kosten voor klanten.

Door het beleid van de Europese Centrale Bank komen de rentes op bodemtarief terecht.

Banken moeten nu een ‘boete’ van 0,4 procent betalen om ‘over night’ hun geld te mogen stallen bij de ECB. Uiteraard, de wereld op zijn kop.

Ook voor gewone spaarders komen we stilaan in een gelijksoortige situatie terecht. De rente op spaarboekjes en zichtrekeningen is nagenoeg nul.

Een negatieve rente, waarbij je als klant dus moet betalen om geld te mogen aanhouden bij een bank, is een kwestie van tijd.

Door het ECB-beleid (monetaire versoepeling) komen de winstmarges voor kredietinstellingen en verzekeringsfondsen steeds meer onder druk.

Toch is het belangrijk om aan te geven dat dit argument niet altijd ter verdediging kan worden ingeroepen.

Heel wat banken maken nog steeds – ondanks de lage rentes – winsten. Neem nu bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis.

In de eerste jaarhelft van 2016 boekte deze bank een bedrijfsresultaat van 1,5 miljard euro.

De nettowinst voor de eerste helft van 2016 komt uit op dik 1 miljard euro voor BNP Paribas Fortis

Hoe geloofwaardig is het dan dat dit soort kredietverleners de lage rentes van de ECB aanhaalt om diensten duurder te maken?

Volgens consultancy bedrijf Deloitte zijn er verschillende manieren om de kosten te verhogen: Zo moet advies betalend worden. Betaalkaarten moeten duurder worden. En het moet ook gedaan zijn met zogenaamde ‘vriendendeals’ voor goede klanten.

Banken zullen verdere hogere dossierkosten kunnen gaan aanrekenen. Ook de kosten om hypotheken af te sluiten zullen de hoogte in gaan, zo weet De Tijd.

Wij bij Beurs.com zijn dan ook duidelijk:

1. Ja, het beleid van Mario Draghi en de ECB is compleet gestoord en stuurt aan tot economische rampen.

2. Ja, dit beleid wordt ook gedeeltelijk gebruikt als vals excuus door de banken om toch maar extra winsten te boeken op uw kap.

Het wordt tijd dat consumenten/klanten in België en Nederland assertiever worden, zoveel is duidelijk. Waarom uw geld nog langer aanhouden bij een bank, als het toch alleen maar geld kost?