EU wil nu een ‘Europees Ministerie van Financiën’

Ze zitten bij de Europese Unie niet stil. Na meer dan 7 jaar van onafgebroken eurocrisis waarbij Griekenland nog steeds een economische hel is. En nu Spanje, Portugal en Italië nagenoeg failliet zijn… beslissen ze in Brussel dat het gaspedaal nog verder ingeduwd moet worden.

De Eurozone is mislukt. Vanaf het begin stond in de sterren geschreven dat de monetaire unie op een gigantische ramp zou uitdraaien. Zowat alle grote economen waren het in de jaren ’90 hier roerend over eens.

We kennen de geschiedenis ondertussen. Zuid-Europese landen kampen met ontspoorde financiën en torenhoge werkloosheid. De Noord-Europese landen zijn beland in een transfertunie waarbij ze steeds de broek van de probleemlanden moeten ophouden.

In plaats van dat hele boeltje ordelijk te ontmantelen, willen ze nu in het Europees Parlement nog verder gaan met hun zotte fratsen. Alsof de huidige situatie nog niet erg genoeg is.

Verschillende comités in het EU-parlement (commissie Begroting, commissie Economische en Monetaire Zaken, commissie Constitutionele Zaken) willen nu een extra begroting in het leven roepen voor de eurolanden.

De ‘budgetary capacity for the euro area’ moet een extra transfertunie opgang brengen. Lidstaten moeten bijkomend storten in een bodemloze put. De EU moet zelf belastingen gaan heffen.

Uit onderzoeken en rapporten blijkt dat zo’n extra begroting, om te functioneren, minstens 5 à 7 procent van het totale BBP van de Eurozone moet behelsen. Een gigantisch bedrag dus.

En, nog doller: er zou een soort van ‘Europees Ministerie voor Financiën’ moeten komen. Sommige politici spreken nu zelfs al over een ‘Europees Monetair Fonds’, zoals het reeds bestaande IMF.

Onder andere de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, gooit zich in deze discussie. Op dinsdag sprak hij in de Europees Parlement.

Trichet beweert dat de euro al met al een succesvol project is gebleken en dat nu verder werk gemaakt moet worden van nog meer euro en nog meer supranationale bemoeienis.

Let op: voorlopig leest u er in de andere media nog niks over, maar het idee om een bijkomende fiscale capaciteit en begrotingscapaciteit voor de Eurozone in het leven te roepen, zal de volgende uitvinding zijn van de eurocraten, die uit de hoge hoed wordt getoverd.

De gevolgen zullen andermaal rampzalig zijn.