Apple betaalde 0,005 procent belasting

Foto: Margrethe Vestager

De naheffing van 13 miljard euro die de Europese Commissie heeft gestuurd aan Apple, wegens oneigenlijk verkregen belastingvoordeel, heeft tot scherpe reacties geleid. Zowel Ierland als Apple hebben aangekondigd tegen het besluit in beroep te gaan.

Het technologiebedrijf zelf is vanzelfsprekend niet te spreken over de claim maar ook de Amerikaanse en Ierse regeringen geven aan dat ze de claim niet vinden passen.

Het Witte Huis en het Amerikaanse Treasury Department waarschuwden zelfs dat economische relaties tussen de VS en de EU onder spanning kunnen komen te staan door de uitkomst. En de Business Roundtable, dat CEO’s uit de VS representeert, noemde de beslissing:

an act of aggression against a law-abiding U.S. company and a sovereign government

Niet mis te verstane woorden.

Eurocommissaris van Concurrentie Margrethe Vestager wijst erop dat dankzij de Ierse belastingconstructies Apple in 2011, over zijn winst van 16 miljard euro in heel Europa, slechts 0,05 procent belasting betaalde. De effectieve belastingdruk daalde in 2014 nog eens tot 0,005 procent.

Volgens de Europese Commissie bestaat voor deze minimale belastingafdracht geen enkele economische rechtvaardiging.

Het nieuws over de Apple-aanslag is onder meer opmerkelijk omdat juist deze week technologiebedrijven uit Silicon Valley de Nederlandse regering opriepen voorzichtig te zijn met belastingen, waaronder Apple, Cisco Systems en Google.

Ruim 80 bedrijven stuurden eerder dit jaar de Nederlandse minister president Mark Rutte een brief over het belastingklimaat in Nederland. Zij vrezen dat het aantrekkelijke vestigingsklimaat voor Amerikaanse bedrijven verloren gaat door de aanpak van belastingontwijking.

Wellicht geheel toevallig maar ook opmerkelijk is dat juist deze week hooggeplaatsten ambtenaren van verschillende landen flinke kritiek uitten op het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS – TTIP. Zowel zwaargewicht Frankrijk als Europese motor Duitsland kwamen met kritiek.

De Franse staatssecretaris van Handel Matthias Fekl gaf aan dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen.

De Duitse minister van economische zaken en vice-kanselier Sigmar Gabriel kwam afgelopen weekend met het bericht dat hij vindt dat de onderhandelingen over TTIP zijn mislukt.

Bronnen: FD, Reuters, Beurs.com, De Volkskrant