Amerikaanse economie minder robuust dan verwacht

De Amerikaanse economie liet zich gisteren niet van haar beste kant zien. Beleggers verwerkten verschillende economische cijfers waarbij vooral een tegenvallend cijfer over de ontwikkelingen in de Amerikaanse industrie zorgde voor een negatiever sentiment.

Een rapport over de industrie wees op een onverwachte daling van de bedrijvigheid in augustus. Ook een cijfer over de bouwuitgaven in juli, de verkoopcijfers van Amerikaanse autofabrikanten en de arbeidsproductiviteit leverden tegenvallers op. Vandaag zullen banencijfers meer duidelijkheid moeten geven aangaande de richting van de Fed in haar rentebeleid.

Bedrijvigheid Amerikaanse industrie

Bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie is in augustus onverwacht afgenomen, zo bleek uit cijfers die The Institute for Supply Management (ISM) donderdag publiceerde. De ISM-inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weergeeft, kwam uit op een stand van 49,4, tegen 52,6 in juli. Economen rekenden gemiddeld op een niveau van 52. Een stand van 50 of meer wijst op groei, terwijl onder de 50 juist een krimp aangeeft. Het is het laagste cijfer sinds januari.

Bouwuitgaven

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in juli vlak gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Tevens een tegenvallend cijfer aangezien economen rekenden op een stijging van 0,5 procent. In juni gingen de Amerikaanse bouwuitgaven nog met 0,9 procent omhoog nadat voor diezelfde maand eerder een daling met 0,6 procent was gemeld.

Autofabrikanten

Daarnaast zagen General Motors en Ford, de twee grootste Amerikaanse autofabrikanten, afgelopen maand de afzet in eigen land onder druk staan. Uit cijfers die de twee ondernemingen gisteren zelf naar buiten brachten bleek dat de cijfers tegenvielen. De drie grootste Amerikaanse autobouwers, Fiat Chrysler, Ford en General Motors, leverden op de beurs allen in.

Werkeloosheidsuitkeringen

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte gisteren ook bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week iets gestegen is ten opzichte van een week eerder. In totaal werden 263.000 aanvragen geteld tegen 261.000 in de voorgaande week. Economen voorspelden een stijging tot 265.000, dat bleek geen slechte score.

Arbeidsproductiviteit

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwam ook met cijfers over de arbeidsproductiviteit exclusief de landbouwsector. Die is in het tweede kwartaal met 0,6 procent gedaald. Bij een voorlopige raming werd eerder nog een daling van 0,5 procent gemeld, hoewel ook dit cijfer overeen kwam met de gemiddelde verwachting van economen.

Banenrapport vandaag

Wat nu vooral van grote invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve gaat zijn is het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vandaag publiceert. Daarbij is de verwachting dat er 180.000 banen bij zijn gekomen.

Een verwachte afname dus gekeken naar de 255.000 extra banen in de maand juli. Een cijfer boven die 180.000 zorgt voor een hogere verwachting dat de Fed spoedig de rente zal verhogen. Een cijfer onder die 180.000 zal een negatiever sentiment voeden.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, CNBC