Betaling van 1,7 miljard aan Iran gebeurde cash

De Obama-regering erkent dat zij het eerder dit jaar overgemaakte bedrag van 1,7 miljard dollar aan Iran volledig in contanten heeft laten gebeuren.

Die 1,7 miljard betaling was in verband met de afwikkeling van een decennia-oude arbitrage vordering tussen de VS en Iran en gebeurde in verschillende valuta’s, behalve dollars.

De schuld en rente dateren van de periode voor de islamitische revolutie in 1979 en de breuk van de diplomatieke betrekkingen het jaar erna. Het gaat om de verkoop van militaire uitrusting.

De eerste 400 miljoen werd op 17 januari op pallets geleverd. Dezelfde dag dat Teheran overeenkwam vier Amerikaanse gevangenen vrij te laten.

De Obama-regering beweerde eerder dat de gebeurtenissen los van elkaar stonden maar erkende onlangs dat het geld werd gebruikt als hefboom, tot de Amerikanen Iran mochten verlaten.

De resterende 1,3 miljard vertegenwoordigd de geschatte rente op het Iraanse geld dat de VS sinds de jaren ‘70 had gehouden.

De administratie weigerde eerder aan te geven of de rente in fysieke contanten aan Iran werd geleverd, net als bij de 400 miljoen, of via een meer regulier bancair mechanisme. Dawn Selak – woordvoerster van het Treasury Department – gaf in een verklaring aan:

the cash payments were necessary because of the effectiveness of U.S. and international sanction

Volgens ingewijden gebeurden de betaling van de overige 1,3 miljard dollar op 22 januari en 5 februari van dit jaar, zoals gezegd ook in contanten.

Het geld kwam uit een fonds beheerd door het ministerie van Financiën dat bestemd is voor de afwikkeling van claims uit geschillen. Het zogenaamde “Judgment Fund” betreft belastinggeld vrijgemaakt door het Congres en staat ter directe beschikking van de president.

Betalingen hoeven dus niet meer door het Congres goedgekeurd te worden. Eerder, in 1991, betaalde de VS al 278 miljoen aan claimgeld aan Iran middels het fonds.

Saillant detail is dat De Nederlandsche Bank (DNB) intermediair was in de betaling van die 1,3 miljard dollar. Bij de transactie is 1,3 miljard door de Verenigde Staten overgemaakt aan DNB en vervolgens door DNB omgewisseld in euro’s en in contanten ter beschikking gesteld aan de Centrale Bank van Iran. Die informatie was in Nederland al sinds 16 februari bekend.

Met een “war on cash” waarbij grote hoeveelheden cash geld en hoge waarderingen briefgeld bijna gelijk wordt gesteld met criminaliteit toch een opvallende transactie.

Bronnen: Wall Street Journal, AP News, Rijksoverheid