SportsDirect gaat naar de haaien

De grootste retailer uit het Verenigd Koninkrijk, wanneer het gaat om sportartikelen, zit in zwaar weer. De firma werd opgericht in 1982 en telt ondertussen zowat zevenhonderd vestigingen, wereldwijd.

In Groot-Brittannië, de bakermat van Sports Direct, vond woensdag alvast een bitsige vergadering met vakbonden en aandeelhouders plaats. Er komen steeds vaker klachten boven over het personeelsbeleid.

Zo zou een deel van de werknemers bij Sports Direct minder verdienen dan het wettelijke minimumloon. Ook zouden er geruchten zijn dat werknemers veel langer werken dan wettelijk is toegestaan.

De vakbonden sloegen dan ook hard op tafel en eisen nu snelle veranderingen. “Shareholders en werknemers moeten terug vertrouwen krijgen in het management”, zo viel woensdag te horen.

Het rumoer rondom de sportretailer laat zich ook voelen op de beurzen. De aandelen verloren vandaag al zo’n 10 procent op de Londense beurs (analyse op woensdagnamiddag om 16.30 uur).

In 2014 was een aandeel van Sports Direct nog meer dan 900 pond waard. Vandaag schiet daar nog amper een derde van over (311 pond). De omzet van het bedrijf mocht in het laatste jaar dan wel gestegen zijn (+9%), toch zijn er – buiten het personeelsbeleid – nog andere problemen.

De operationele kosten groeien aanzienlijk (+8%), de netto-winsten die vooropgesteld warden komen zo onder druk te staan.

Guardian, Business Insider