Na AXA, nu ABN Amro: -1400 banen

In de afgelopen twee weken hadden we al het nieuws rond AXA. De bank en verzekeraar gaat honderden banen laten schrappen, om de winsten op te kunnen krikken.

Zowat alles binnen het klassieke segment van bank en verzekeringen wordt vandaag, en ook zeker in de komende jaren, geautomatiseerd. Herstructureringen volgen aan de lopende band.

Maandag was het dan de beurt aan de Nederlandse grootbank ABN Amro. Voor 2020 zullen 1375 werknemers dienen af te vloeien. Een serieuze slachtpartij dus onder het personeel.

Vooral in Nederland zullen de klappen vallen, al is nog lang niet uitgesloten dat ook in België jobs verdwijnen. Net als bij andere banken wordt als verklaring gegeven dat het noodzakelijk is om een ‘kostenbesparing door te voeren’.

Aanvankelijk werd het nieuws niet bekend gemaakt op een persconferentie. De mededeling werd droog rondgestuurd intern en viel dus op maandagmorgen in het postvakje van de werknemers bij ABN. De saneringsoperatie draagt de naam ‘simplify’.

Het geld dat uitgespaard gaat worden (door de daling van de salarissen) zal gebruikt worden om in te zetten op verdere digitalisering, aldus het interne document.

In totaal moet de operatie zo’n 200 miljoen op gaan brengen. Vooral de risk-afdelingen zullen in de klappen delen, aangezien daar samen wordt gewerkt met Fortis en er dus heel wat banen ‘dubbel’ zijn.

Volgens de Nederlandse vakbonden zullen in de komende vier jaren nog zo’n 50.000 jobs sneuvelen in de hele financiële sector. Voor de crisis van 2008 werkte nog bijna 300.000 mensen in deze sector, vandaag zijn dat er minder dan 250.000.

In 2015 maakte ABN Amro als grootbank nog een winst van zo’n 1,9 miljard euro.

Bron: Volkskrant, Financieele Dagblad