Onrust in Brussel: alwéér muiterij onder de lidstaten

Dat de EU en de atlantische hardliners een rigide anti-Russische koers blijven varen tegen beter weten in, heeft Rusland er alvast niet van weerhouden om de economische en geopolitieke banden met de gematigde landen in Europa aan te halen.

Eén van belangrijke economische en geopolitieke parels is Griekenland. Dat de Grieken en de Russen mekaar het hof maken is niet nieuw. Dat kon u de voorbije maanden hier bij beurs.com lezen (1, 2, 3).

In juni ging Hellenic Petroleum (HEP), de Griekse olieholding waarvan de aandelen verdeeld zijn onder de Griekse overheid (35.5%) en de Paneuropean Oil and Industrial Holdings (42.7%), die gevestigd is in Luxemburg, maar waarvan de Griek Spiros Latsis de voorzitter is, al in zee met met Rosneft, Ruslands grootste olieproducent.

Nu heeft Gazprom, Ruslands grootste gasproducent, zijn zinnen gezet op de Russische bruinkoolindustrie. De bedoeling zou zijn om de bestaande joint venture met Prometheus Gas uit te breiden.

Gazprom’s dochter Gazprom Export heeft de helft van de aandelen van Prometheus Gas in handen. Dimitrios Copelouzos van de Copelouzos Group heeft de andere helft in handen.

Prometheus is de belangrijkste speler op de gasinfrastructuurmarkt. Voor de uitbouw van de herleefde South Stream-pijpleiding is Prometheus dus een noodzakelijke bondgenoot in de levering van Russisch gas via de Zwarte Zee en Turkije aan Europa.

Bron: Russia Investing, Neftegaz.RU

Foto: Global Panorama