Grondstoffenmarkt biedt opnieuw kansen

De grondstoffenmarkt verdient meer aandacht, dat vinden ze alleszins bij Schroders. Op dit moment noteren grondstoffen zodanig laag, en bevinden ze zich in een opwaartse trend, dat het opnieuw interessant is om te investeren in deze beleggingscategorie. Een duidelijk voorbeeld van de heropleving is zichtbaar bij de edelmetalen zoals goud en zilver.

De jarenlange grondstoffencrisis heeft er voor gezorgd dat beleggers en investeerders de schrik flink te pakken hebben gekregen en zich niet snel meer wagen op deze markt. Toch wordt het tijd om de knop om te draaien, dat beweert Duncan Lamont, head of research bij Schroders.

Los van de interessante waardering, waardoor je goedkoop kan kopen en op termijn tegen een hogere prijs kan verkopen, beschikken grondstoffen ook nog over andere positieve eigenschappen.

Het meest courante voorbeeld is de Bloomberg Commodity Index, deze noteert ongeveer 50 procent onder zijn piek van 2011, zelfs na de heropleving van de afgelopen maanden. Beleggers moeten inzien dat ze gerust kunnen profiteren van de potentiële opwaartse herstelbeweging die wellicht traag maar gestaag zal verlopen.

Lamont benadrukt dat grondstoffen ook een goede ‘verzekering’ zijn tegen stijgende prijzen, inflatie met andere woorden. Als de economie groeit, stijgt de inflatie en dat geldt namelijk ook voor de waarde van grondstoffen in tegenstelling tot aandelen, obligaties en zeker cash.

Hij vindt dat het nu een ideaal moment is om te overstap te maken naar grondstoffen omdat centrale banken wereldwijd er werkelijk alles aan doen om de inflatie aan te jagen. De komende vijf jaar zullen grondstoffen een sleutelrol spelen op het wereldtoneel.

Het is ook belangrijk om een gediversifieerde aandelenportefeuille te hebben en grondstoffen maken daar zeker en vast een deel van uit.

Voor grote crisissen kunnen grondstoffen geen weerwerk bieden maar andere kleine volatiele periodes kunnen wel opgevangen worden omwille van de aanneembare positieve correlatie met dalende aandelen.

Lamont is er van overtuigd dat dit een uitgelezen instapmoment is om de grondstoffenmarkt te betreden. Hij waarschuwt wel dat dit uiteraard niet zonder risico’s is en dat vooral actieve beleggers zich moeten wagen op deze markt.

Bronnen: Beursduivel, Analist

Foto: Lou Gold – Flickr