Ondergang Deutsche Bank zou nieuwe financiële crisis veroorzaken

Deutsche Bank AG zat reeds in bedenkelijke papieren maar de claim die de Verenigde Staten nu eist van Deutsche Bank AG (14 miljard USD) kan de doodsteek betekenen voor deze Europese systeembank. Dit zou een nieuw Lehman Brothers-effect teweeg brengen, deze maal gestart vanuit Europa.

De aandelen van Deutsche Bank AG daalden opnieuw 8,5% na de bekendmaking van het nieuws waarbij de U.S. Justice Department maar liefst 14 miljard USD eist. Niet enkel deze Duitse systeembank maar ook andere Europese banken daalden na het nieuws waaronder Royal Bank of Scotland Group Plc en Credit Suisse Group AG. Ook diverse Italiaanse en Portugese banken reageerden slecht op het nieuws welke aantoont hoe gespannen de situatie in de financiële wereld momenteel is.

Naast deze Amerikaanse claim op Deutsche Bank hangen er ook andere donderwolken boven de Europese economie. Onder meer Mario Draghi wil de financiële steun voorlopig niet verder uitbreiden, steun welke nochtans volop wordt ingecalculeerd door Europese investeerders.

Daarnaast is het voorlopig gissen naar de toekomstplannen van de Amerikaanse Federal Reserve omtrent een mogelijke renteverhoging in de nabije toekomst. Een renteverhoging is aan de ene noodzakelijk om nieuwe economische schokken te kunnen opvangen en de negatieve rentespiraal te doorbreken. Aan de andere kant lijkt de economie ondertussen verslaafd geraakt te zijn aan goedkope kredieten waardoor deze zal reageren als een junkie bij een renteverhoging.

Aan de Europese kant van de Atlantische Oceaan is een renteverhoging de komende tijd alvast uit te sluiten. Dit omdat de Europese economie er een stuk beroerder aan toe is dan de Amerikaanse. Waar de economie in de Verenigde Staten na de wereldwijde financiële crisis eveneens hard werd getroffen werd, werd er wel sneller werk gemaakt van het saneren van de financiële sector. Ondertussen is het in Wall Street reeds geruime tijd business as usual.

In Europa werden tal van banken en overheden “gered” met overheidsgeld, dit met een sterk gestegen schuldenratio als gevolg. De vraag die menig expert nu pas durft stellen is als dit wel degelijk als een redding kan beschouwd worden. Deze zombiebanken dreigen de gehele Europese economie te hypothekeren de komende decennia, een gegeven dat in Japan reeds meer dan een decennium realiteit is.

Daarnaast zijn tal van landen in Zuid-Europa gered van een totale bankroet. Het gevolg hiervan is dat deze nog steeds geen structurele hervormingen doorvoerden wat de enigste weg is naar een echte redding. In plaats daarvan werden honderden miljarden euro’s in een bodemloze put gestort. Dit gekoppeld aan een uiterst genereus beleid vanuit de ECB zorgt er nu voor dat onder meer de financiële sector er nu onder door gaat.

Indien een systeembank zoals Deutsche Bank kopje onder zou gaan zijn de gevolgen eenvoudigweg niet meer te overzien waardoor een nieuwe wereldwijde financiële crisis een zekerheid wordt. Zowel de ECB, het IMF als de FED zouden opnieuw honderden miljarden euro’s/dollars in het systeem moeten pompen om boven water te blijven. De kans dat ook andere instellingen zoals de Europese Unie dit zonder brokken zouden overleven is quasi nihil.

Dat de Verenigde Staten net nu met deze monsterclaim komen is niet volledig toevallig. Dit in navolging van de Europese claim ten opzichte van Apple welke eveneens een gelijkaardig bedrag bedraagt.

Door het wederzijdse wantrouwen groeien ondertussen de tegenstellingen,een gegeven wat uiterst negatief is voor de wereldeconomie. Protectionisme, het opwerpen van nieuwe handelsbarrières, het uiteenvallen van politieke unies en het oprukken van extreme partijen beloven alvast geen goed nieuws de komende jaren.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com