Australian Stock Exchange kampt met problemen

De Australian Stock Exchange (ASX) kampte vandaag met technische problemen. Eerst werd de opening met 90 minuten uitgesteld waarna het na een hobbelige herstart vervolgens tot een volledige stilstand kwam. In totaal was er slechts voor een half uur handel mogelijk.

Het volume was bijzonder licht met zo’n 1,28 miljard aan verhandelde aandelen, 20 procent van de omzet van de maandag ervoor. Het betreft daarmee een stillere handelsdag dan op een kerstavond.

De Australian Stock Exchange, zelf een beursgenoteerde onderneming, gaf aan dat voor het begin van de volgende handelsdag een update gegeven zal gaan worden.

De ASX is samen met Digital Asset Holdings, een FinTech bedrijf onder leiding van voormalig JPMorgan Chase executive Blythe Masters, bezig met een testcase om de blockchain technologie te integreren in de ASX.

De blockchain betreft de technologie achter de cryptovaluta bitcoin. Masters werd in 2008 door de Guardian nog verweten de architect te zijn van financial weapons of mass destruction.

De bedoeling is om een nieuw back-office systeem te ontwikkelen, als onderdeel van een bredere technologieherziening van de beurs.

De Australian Stock Exchange heeft daarom 17,4 miljoen dollar uitgegeven voor een belang van 8,5 procent in Digital Asset Holdings. De start-up heeft ook andere grote donateurs, waaronder Deutsche Börse Group en ICAP, aan weten te trekken.

Dominic Stevens werd in augustus vorig jaar benoemd tot ceo van de ASX nadat de voormalige ceo, Elmer Funke Kupper, af moest treden na beschuldigingen van buitenlandse omkoping bij Tabcorp, een bedrijf waar hij eerder directeur was.

Stevens moest zich de afgelopen tijd meerdere malen verantwoorden in de Australische media voor de keuze voor de blockchain technologie, de technologie zou wellicht niet betrouwbaar genoeg zijn. Stevens trok zich daar vrij weinig van aan:

We’re working with Digital Asset Holdings on trying to get to a stage where we could contemplate replacing ASX’s clearing system. That’s quite a project

Het ASX-systeem is al 22 jaar oud, dus aan vervanging toe, maar critici van het plan geven aan dat ASX de gebruikers van het systeem onvoldoende heeft geconsulteerd over de voorgestelde upgrade naar de blockchain technologie. Niet iedereen is voorstander.

De upgrade zou voor 2018 gepland staan, maar de problemen van vandaag kunnen er voor zorgen dat de markt zelf om een snellere overgang naar een nieuw systeem zal vragen. Daarmee worden criticasters de mond gesnoerd.

Hoewel de problemen van vandaag onduidelijk waren, zijn ze in ieder geval groot. Niv Dagan, executive director bij Peak Asset Management:

I’ve never seen anything quite like this before. It’s frustrating because they said they’d fixed it. We’d hope the ASX sorts things out by tomorrow to allow traders to exit positions before the Fed meeting. You’ve got traders and fund managers looking to change their portfolios before that, and unfortunately, they can’t do that

De storing komt dus op een bijzonder precair moment. Zowel de Bank of Japan als de Fed zullen komende week belangrijke monetaire aankondigingen doen en beleggers willen daar graag naar handelen, dat bleek onmogelijk.

Beleggers zullen dit soort momenten niet graag weer willen beleven. Een perfecte manier dus om de nieuwe en veilige blockchain zo snel mogelijk te introduceren als grote redder in nood.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Business Insider