Return op aandelen de komende jaren mogelijk 6,5 procent

Ondanks de volatiliteit, economische groeiproblemen in verschillende belangrijke afzetmarkten  en de experimenten van de centrale banken, zullen aandelen de komende jaren een gemiddeld rendement halen van 6,5 procent, dat beweert alleszins Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco.

Deze positieve boodschap kan je terugvinden in het rapport ‘Expected Returns’ dat Robeco jaarlijks publiceert.

Het is een bundeltje waarin de vermogensbeheerder de toestand van de wereldeconomie, maar ook specifieke belangrijke groeimotoren, onder de loep neemt en allerlei scenario’s uitwerkt van extreem slecht tot ontzettend positief.

De conclusie van het geheel komt neer op het feit dat beleggers zich maar beter focussen op aandelen van ontwikkelde landen de komende jaren en dat ze obligaties van hoge kwaliteit links moeten laten liggen.

Respectievelijk voorziet Lukas Daalder, CIO bij Robeco, een gemiddeld positief rendement van 6,5 procent voor aandelen en een gemiddeld negatief rendement voor obligaties van 3,5 procent in de periode 2017 – 2021. Daarmee doen aandelen het met 1 procent beter dan vorig jaar.

Hij baseert zich op de veronderstelling dat de gemiddelde groei van de wereldeconomie met 2,75 procent zal stijgen, rekening houdend met het feit dat de groei aan het verminderen is en de kans op een verdere positieve trend afneemt en de kans op stagnatie toeneemt.

Hij merkt ook op dat beleggers tegenwoordig ontzettend pessimistisch ingesteld zijn tegenover de financiële markten.

Dit komt door de combinatie van allerlei ‘negatief’ nieuws zoals de aanhoudende grondstoffencrisis, de groeivertraging in China, de woelige situatie in het Midden-Oosten, de onconventionele aanpak van de centrale banken, etc.

De nacht is altijd het donkerst net voordat de zon opkomt

Bij Robeco maken ze zich sterk dat dit een goed moment is om in te stappen en je niet te laten meersleuren in het negatieve sentiment op de beurzen.

Ondanks de lage groei doen de arbeidsmarkten het niet slecht, wat de binnenlandse vraag ten goede komt.

Bij Robeco zien ze zichzelf als optimisten en vinden dat er voornamelijk veel onterechte negatieve ‘vibes’ hangen rond de beurzen.

Bronnen: Fondsnieuws, IEXprofs, Beursduivel

Foto: Geralt – Pixabay