Staalmarkt krabbelt recht

De grondstoffenmarkt lijkt stilaan te herstellen van een maandenlange malaise. Specifiek de Europese staalmarkt begint ook steeds meer recht te krabbelen nu er meer controle komt op de import van goedkoper staal vanuit o.a. China. Staalgigant ArcelorMittal surft mee op de golf van deze positieve ontwikkelingen.

Het is geen nieuws meer dat China massaal goedkoop staal dumpt op de Europese en Amerikaanse staalmarkten. Gedurende een lange periode nam het aanbod van staal toe en zakte de staalprijs tot ongeziene dieptepunten.

Daar komt nu steeds meer verandering in sinds de bekendmaking begin dit jaar dat Europa strenger gaat optreden tegen deze oneerlijke handelspraktijken door middel van importheffingen op Chinees staal.

Het positieve effect is dan ook niet uitgebleven, de staalprijs is van 147 dollar in januari gestegen naar 199 dollar eind september. Seth Rosenfield, analist bij Jefferies, heeft er alle vertrouwen in dat het momentum op de staalmarkt nu volledig is omgeslagen in de positieve zin.

Er komt zelfs een medewerking vanuit China zelf, de Chinese autoriteiten hebben laten weten dat ze de overcapaciteit effectief willen aanpakken door binnen vijf jaar 150 miljoen ton per jaar minder te produceren.

De staalmarkt in China zal binnenkort bovendien grondig hervormen omdat er drie grote fusies tussen staalbedrijven zullen gerealiseerd worden de komende maanden. De twee grote staalgiganten Baosteel Group en Wuhan Iron and Steel gaan naar alle waarschijnlijkheid fuseren om de concurrentie met ArcelorMittal aan te gaan.

Ook in Europa staat er van alles te gebeuren op de staalmarkt. Er is sprake van een mogelijke samenwerking tussen de staalactiviteiten van het Duitse Thyssenkrupp en Tata Steel. Verder staat de Italiaanse staalfabriek Ilva in de etalage waarop verschillende staalgiganten, o.a. ArcelorMittal, zullen springen.

Het tij lijkt te keren voor de staalmarkt, zoveel is duidelijk. Rosenfield merkt uit een gesprek met topman Lakshmi Mittal dat de vooruitzichten steeds positiever worden, ook voor ArcelorMittal zelf.

De uitgave van een korf nieuwe aandelen hebben het bedrijf duidelijk goed gedaan, en de strategische verkoop van een belang in het Spaanse Gestamp zorgt voor extra kapitaal voor toekomstige investeringen.

Bij ArcelorMittal hebben ze duidelijk een strategisch plan uitgewerkt dat tegen 2020 moet leiden tot een structurele verbering van het bedrijfsresultaat met 3 miljard dollar. Kortom, de heropleving op de grondstoffenmarkt heeft alleen maar positieve effecten op de staalgigant.

Bronnen: SlimBeleggen, Telegraaf

Foto: Hans – Pixabay