China wilt investeren in Iraanse mijnbouwsector

De Chinezen zitten tegenwoordig overal met hun geld. In Afrika worden er al geruime tijd grootschalige projecten opgestart, maar ook in Europa en de V.S.A. zijn ze actief. Daar blijft het uiteraard niet bij want ook in Iran valt te investeren, er zou een slordige 10 miljard dollar klaarstaan om in de Iraanse mijnbouwsector te pompen.

De Chinese CITIC Group Corporation heeft in een verklaring gezegd dat het op dit moment 10 miljard dollar ter beschikking heeft om te investeren in de Iraanse mijnbouwsector.

Het bericht wordt bevestigd door de Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO).

Op dit moment ligt het ‘plan’ nog ter goedkeuring  bij de Chinese overheid. Zhou Yafang, woordvoerder van het Chinese investeringsbedrijf, vermoedt dat het project zal worden goedgekeurd eind dit jaar.

Deze informatie werd vrijgegeven door Yafang tijdens een bespreking met de voorzitter van het IMIDRO Mehdi Karbasian in Teheran.

De woordvoerder van het CITIC Group Corporation liet ook verstaan dat ze bereid zijn om een tweede fase van investeringen te doen in het zuiden van Iran.

Hiermee bedoelt hij dat er niet bepaald limieten staan op het investeringsproject en dat er in de toekomst nog meer geld kan vrijkomen voor investeringen.

Grondstoffen

Het is een strategisch plan van China om zich veilig te stellen voor de toekomstige honger naar grondstoffen. De Chinezen willen op deze manier staal, aluminium, kopen en steenkool ontginnen op een locatie waar er voldoende in de grond zit.

Iran verwelkomt de Chinezen en hun geld omdat het grootschalige project een ‘boost’ zal geven aan de economie van het land.

De verhoogde mijnbouwactiviteiten zorgen namelijk voor meer jobs en helpen Iran op weg naar hetzelfde economische niveau als vóór de internationale sancties.

Bronnen: Marketupdate, Azernews

Foto: Nicolas Raymond – Flickr