Trump uit wederom kritiek op de Fed

Donald Trump waarschuwde Amerikaanse beleggers tijdens het verkiezingsdebat. De zakenman toonde zich uiterst somber over de staat van de Amerikaanse economie en sprak van een “big, fat, ugly bubble”. Trump:

The only thing that looks good is the stockmarket but if you raise interest rates even a little bit that’s gonna come crashing down

Ook de Amerikaanse centrale bank – de FED – moest het dus ontgelden. Fed-voorzitter Janet Yellen houdt volgens Trump de rente veel te laag en de Amerikaanse centrale bank zou zich te veel laten beïnvloeden door de politiek. Het betreft dezelfde kritiek die hij al eerder uitte. Trump:

We have a Fed that’s doing political things … the Fed is being more political than Secretary Clinton

Trump stelde al eerder dat Fed-voorzitter Janet Yellen niet onafhankelijk van de politiek opereert en dat ze zich zou moeten schamen omdat ze de rente laag houdt en daarmee een beursklimaat creëert dat niets met de realiteit te maken heeft.

Hoewel het onorthodox genoemd kan worden dat een presidentskandidaat de poten onder de stoel van een zittende Fed-voorzitter weg zaagt zijn ook velen op Wall Street het eens met de kritiek van Trump. Er is daarnaast wat voor te zeggen om iemand in het Witte Huis te hebben die weet hoe je met een faillissement omgaat.

Het geeft echter wel een probleem wanneer Trump zou winnen en het Witte Huis aan mag doen. Zijn opmerkingen over de Fed zouden twijfel kunnen veroorzaken over de toekomstige onafhankelijkheid van de centrale bank. Paul Ashworth, hoofdeconoom bij Capital Economics:

If Donald Trump wins November’s presidential election, there is now a clear possibility that Fed Chair Janet Yellen would resign almost immediately, perhaps even before the mid-December FOMC meeting. It is hard to see how she could continue in her position until her current term expires in early 2018

Overigens zijn in recente geschiedenis de meest kritische opmerkingen over een Fed-voorzitter die van president George H.W. Bush richting voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan. Bush senior gaf toen het beleid van Greenspan de schuld dat hij niet voor een tweede termijn in aanmerking kwam.

Bronnen: CNBC, Wall Street Journal, BNR, CNN