ING kondigt maandag sanering aan in België

De afgelopen weken zien we in de financiële sector grote rondes van ontslag voorbij komen. De financiële sector in België kreeg deze maand al enkele klappen. Bij verzekeraar AXA verdwijnen 650 banen tegen 2020 en sectorgenoot P&V schrapt er 300.

Geruchten gaan dat ING België ook verder aan het herstructureren is en ING gooit zijn organisatie in België waarschijnlijk flink op de schop.

Volgens de Belgische krant La Capitale staat de bank op het punt een ingreep aan te kondigen die gevolgen heeft voor bijna 4000 medewerkers.

De 4000 medewerkers zouden niet allemaal op straat komen te staan. Sommige bankkantoren worden mogelijk overgenomen door franchisers. Maar hierdoor kunnen werknemers er in arbeidsvoorwaarden wel op achteruit gaan.

Er zijn 700 ING kantoren in België en 500 zelfstandige agentschappen met 8500 mensen in dienst. Daarmee is het kantorennet in België vele malen uitgebreider dan in Nederland.

Het mag logisch genoemd worden dat in een tijd van online bankieren herstructureringen worden doorgezet.

Er gaan al langere tijd geluiden over een grote herstructurering van het Belgische kantorennet van ING.

Vorige week meldde de Belgische krant L’Echo dat ING België de vakbonden op maandag 3 oktober heeft uitgenodigd voor een bijzondere vergadering waarbij op de agenda slechts 1 agendapunt staat: “de actualisering van ons businessplan”.

Naar verwachting wordt de sanering dus aanstaande maandag naar buiten gebracht. ING organiseert op 3 oktober ook een Investor Day in Londen, waarbij aandeelhouders op de hoogte worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen.

Daarmee wordt het vermoeden gewekt dat een herstructureringsoperatie niet beperkt zal blijven tot België.

Bronnen: La Capitale, De Tijd, L’echo