“Deutsche Bank niet het volgende Lehman Brothers”

De oorzaak en start van de zware financiële crisis ligt bij het omvallen van de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008, uiteraard willen we dat zo een scenario zich niet meer voortdoet. De problemen omtrent de Deutsche Bank worden tegenwoordig vaak vergeleken met die van Lehman in der tijd. Volgens Stuart Graham, CEO van het onafhankelijke onderzoeksbureau Autonomous, zal het zo een vaart niet lopen.

Het is duidelijk dat er wat rommelt bij de Deutsche Bank, begin dit jaar gingen er berichten rond dat een mogelijk faillissement van de Duitse bank desastreuze gevolgen zou hebben voor de bankenwereld en de aandelenmarkten.

Ook het Internationale Monetaire Fonds beschouwt de Deutsche Bank als hét grootste risico binnen het globale bankensysteem van het moment.

Het is dan ook niet vreemd dat veel analisten en experts de vergelijking maken met het omvallen van Lehman Brothers in 2008.

Iedereen is akkoord over het feit dat Deutsche Bank een probleem heeft met zijn businessmodel, maar er is ook een positieve kant aan het verhaal.

De financieringsmogelijkheden van de bank op korte termijn vormen momenteel geen enkel probleem.

Dit is volgens Stuart Graham het grote verschil met Lehman Brothers, dit zou betekenen dat het probleem omtrent de Deutsche Bank niet zulke grote proporties zal aannemen als toen met het faillissement van Lehman.

De woelige periode voor de Duitse bank wordt ook nog eens verergerd door de hedgefondsen, die hun risico in de bank de afgelopen maanden aan het afbouwen zijn.

Op zich niet bepaald een voorteken want dat is nu eenmaal de manier waarop deze fondsen te werk gaan.

De problemen worden alleszins serieus genomen door de financiële markten. Het aandeel is al sinds 2014 aan het dalen van 35 euro per aandeel naar 10 euro per aandeel.

De afgelopen maanden is de problematiek rond de bank echter aan het toenemen waardoor het aandeel nog meer last heeft van massale paniekverkopen.

Er zijn namelijk ook een aantal analisten die minder pessimistisch zijn en enorme kansen zien in de forse daling van het aandeel.

Ze beweren dat dit een uitgelezen moment is om in te stappen omdat de bankenwereld sinds de financiële crisis stevig hervormd is en faillissementen minder zullen voorkomen.

Bronnen: CNBC, Express

Foto: Wikimedia