Banken snappen FinTech niet (onderzoek PwC)

Er gaat geen week meer voorbij, of berichten bereiken ons uit Nederland en België, waarin te lezen valt dat er massale ontslagen op til zijn in de financiële sector.

Axa, P&V, BNP Paribas Fortis, ING… overal zijn ‘herstructurering’, ‘informatisering’ en ‘optimalisering’ het ordewoord van de dag.

Nadat Axa-bank en -verzekeringen eerder al liet weten zwaar te gaan saneren (-650 jobs), volgde vorige week ING. Een omvangrijk jobverlies is daar op til.

De Nederlandse bankenreus zal vooral snoeien in België. Het kantorennet is er namelijk een pak omvangrijker dan het Nederlandse.

Dat het bij ING mis zat, bleek al, nadat in het vorige half jaar verschillende grote jongens binnen de bank eieren voor hun geld kozen.

Ook bij andere banken hielden velen de eer aan zichzelf en zochten andere oorden op. Vooral de chief economists verlieten het schip. Zij zagen waarschijnlijk de storm naderen.

Bij ING draait het vandaag rond de zogenaamde ‘actualisering van het businessplan’. Maandag 3 oktober zal (normaal gesproken) bekend raken hoeveel banen sneuvelen. Naar alle waarschijnlijk zijn dat er meer dan duizend.

Ondertussen beslist BNP Paribas Fortis om tientallen kantoren in België te sluiten. Voor 2020 zouden geen bijkomende ontslagen volgen, maar wel moet het personeel akkoord gaan met loonmatiging.

Al deze berichten maken 1 ding duidelijk: Ondanks de royale winsten die banken momenteel boeken, zit het op middellange termijn niet lekker met de oude financiële sector.

De opkomst van FinTech als concurrent voor de klassieke bankensector, zit daar voor veel tussen. In maart van dit jaar kwam consultant PwC al met een onderzoek over FinTech.

Daaruit blijkt dat tegen 2020 maar liefst 20% van de bedrijven, actief in de financiële sector, bedreigd worden door FinTech.

Meer dan de helft van de spelers in de klassieke sector ziet in hoe belangrijk de nieuwe technologische revolutie is, maar 57% van de huidige spelers geeft toe niet te weten hoe om te gaan met blockchain (de technologie achter virtuele munten zoals Bitcoin) en hoe te anticiperen op de veranderingen.

Kortom: er mag wel geherstructureerd worden, de klassieke spelers uit de bankwereld, missen de FinTech-trein en zullen daar de komende jaren door bloeden.

Bron: L’Echos, FinancieeleDagblad