Yuan toegetreden tot de SDR’s van het IMF, China massaal op vakantie

Eindelijk is het zo ver. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Chinese yuan vandaag opgenomen in de club valuta waarmee het IMF de eigen munteenheid berekent: de Special Drawing Rights.

De Special Drawing Rights, kortweg SDR’s of speciale trekkingsrechten is een soort reservemunt waarmee het IMF het betalingsverkeer regelt met zijn lidstaten.

In de mand zaten tot 1 oktober de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. Nu is daar de Chinese yuan, ook wel bekend als de renminbi, bijgekomen.

Volgens IMF-chef Christine Lagarde is het een belangrijke stap naar de integratie van de Chinese economie in het stelsel van de wereldeconomie. Gisteren kondigde IMF-voorzitter Lagarde aan:

The new SDR basket will become effective. Because as of tomorrow the renminbi will be considered a freely usable international currency and will join the basket of the SDR.

It is a significant change for the SDR-basket because this is the first time in its history that it is being expanded.

The inclusion of the renminbi in the SDR basket will further diversify it and will make its composition more representative of the global currencies and our global economy.

De yuan vertegenwoordigt hiermee nu 10,9 procent van de SDR’s. Dat is meer dan de yen en het Britse pond, die beide iets boven de 8 procent uitmaken, maar een stuk minder dan het euro-aandeel van 30,9 procent of de dollar met een vertegenwoordiging van 41,7 procent.

De inclusie van de yuan vindt overigens plaats op dezelfde dag dat China massaal met vakantie gaat.

Het is namelijk de dag dat de Communistische Partij de oprichting viert van de People’s Republic of China in 1949.

Een ware volksverhuizing vindt plaats waarbij 589 miljoen Chinese toeristen er op uit trekken en miljarden gaan spenderen, zowel in China als daarbuiten.

In totaal zal er volgens de China Travel Academy tijdens komende zogeheten “Golden Week” naar schatting zo’n 72 miljard dollar uitgegeven gaan worden, vier maal het jaarlijkse BBP van IJsland.

Maar wat het ook betekent is dat de markten de gehele week gesloten zijn.

Hierdoor wordt ten eerste niet gelijk duidelijk of de inclusie van de yuan enige impact op de markt zal hebben. En ten tweede is het met wankele markten en onzekerheid over systeembank Deutsche Bank geen goede tijd om niet te kunnen handelen.

Bronnen: IMF, Reuters, Bloomberg