IMF verlaagt groeiprognoses

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt om de zoveel tijd met een update van de groeiprognoses. Bij het muntfonds zijn ze bijzonder neerslachtig aan het worden over de toestand van de mondiale economie.

De nieuwe vooruitzichten blinken over het algemeen uit in negativisme. Het IMF verlaagt de te verwachten groei in zowat alle ontwikkelde economieën. Slecht nieuws is er vooral voor de Verenigde Staten. De groei voor 2016 zou terugvallen van +2,2% op jaarbasis (in BBP-termen) naar +1,6%.

Het IMF verwijst, voorspelbaar, naar de gebeurtenissen rond de Brexit. De onzekerheid zou wegen op de wereldwijde handel. Maar het probleem is breder dan dat. IMF maakt zich zorgen over de traagheid waarmee de meeste landen maar moeizaam de crisis van 2008 te boven komen.

We bevinden ons straks een decennium in onafgebroken crisis. Dat laat zich voelen. Maurice Obstfeld, de Chief Economist bij het Internationaal Muntfonds, stelt dat “de groei te lang te laag is gebleven en dat de winsten van de lage groei naar te weinig mensen zijn gevloeid”. Kortom: De brede massa verliest al bijna tien jaar aan een stuk.

Obstfeld maakt zich bovenal zorgen over de toenemende tendens tot protectionisme. “We hebben geen nood aan nieuwe handelsbarrières, we hebben juist minder tarieven en belemmeringen nodig”, zo klinkt het.

Bij het IMF wijzen ze graag met de vinger naar de zogenaamde rechts-populisten in Europa en de opkomst van Donald Trump in Amerika. Een makkelijk zondebokmechanisme.

Wat China betreft, lijken de groeiverwachtingen dan weer positief uit te pakken. Een groei(verwachting) van +6,5% BBP op jaarbasis, is iets waar Europa en de VS enkel van kunnen dromen.

En wat dan te denken van India? Het land blijft volgens de analyses van het IMF in 2017 de snelst groeiende natie ter wereld, met een vooruitgang van meer dan +7% van het bruto binnenlands product op jaarbasis.

Bron: Financial Times