Pond krijgt zelfde te verduren als goud, geen schuldige aan te wijzen

Foto: Flickr

Wat afgelopen week met goud gebeurde, gebeurde vannacht met het Britse pond. In twee minuten tijd zakte de bodem weg en ging er op een gegeven moment zelfs 10 procent op achteruit ten opzichte van de dollar. De munt herstelde zich daarna snel maar leverde toch ook in.

In enkele minuten dook de koers van het Britse pond ten opzichte van de dollar, euro en yen omlaag. Het was op bepaald moment minder dan 1,11 euro waard. Tegenover de euro verloor het in één klap 3 eurocent en tegenover de dollar zelfs 8 dollarcent.

Het Britse pond ging vrijdag bij de opening van de markten in Azië meteen met 6 procent onderuit. Na enkele zeer nerveuze minuten stabiliseerde de munt rond de 1,24 dollar. Nog steeds twee centen lager dan donderdag.

Op een bepaald moment tijdens de Aziatische handel daalde het pond zelfs met maar liefst 10 procent tot 1,1378 dollar. Toen een malafide trade werd geannuleerd herstelde de munt zich snel. Toen de Londense markten openden, stond de sterling stabiel op eerder genoemde 1,2430 dollar.

De crash gebeurde in wat handelaren de “twilight zone” noemen, tijdens de vroege handelsuren in Azië wanneer de handel typisch heel mager is en bewegingen dus ook uitvergroot worden.

Omdat de daling wel erg abrupt was, vermoedden partijen dat er een menselijke fout, de zogenaamde “fat finger”, of een fout in algoritme aan ten grondslag lag.

Er was bij de start van de beurs nog erg weinig handel. In de VS waren de handelaren net daarvoor naar huis gegaan.

Sinds de start van de brexit in juni noteert het pond al 16 procent lager. Goud kent ondertussen deze week al een daling van 5 procent. Zilver kent een daling van meer dan 10 procent en stond de afgelopen 4 maanden niet zo laag.

Het verschil met die laatste twee is dat zij dit jaar nog steeds een stijging kennen van respectievelijk 15 en 26 procent. Het pond is in diezelfde periode met 17 procent gedaald.

Bronnen: Yahoo, De Tijd, FD, Bloomberg