Werkgelegenheid VS neemt af, werkloosheid neemt toe

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september minder sterk gegroeid dan een maand eerder en de werkloosheid steeg, zo blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De werkgelegenheid nam met 156.000 banen toe waar economen een banengroei van 172.000 hadden verwacht.

De werkloosheid steeg daarnaast van 4,9 procent naar 5 procent. De verwachting was dat de werkloosheid onveranderd zou blijven.

In augustus bleef de banengroei steken op 167.000 banen tegen een aanvankelijk gemelde groei van 151.000, toch een kleine opsteker. Maar de banengroei voor juli werd neerwaarts bijgesteld van 275.000 naar 252.000.

Het tegenvallende banencijfer kan de Federal Reserve voorzichtiger maken bij het verhogen van de rente, hoewel de markten er over het algemeen rekening mee houden dat de Fed in december met een renteverhoging gaat komen.

De Fed zelf lijkt zwaar verdeeld. Sommige beleidsmakers vinden het hoog tijd om de rente te verhogen en blazen dat ook hoog van de daken.

Zo is er Loretta Mester, president van de Cleveland Fed, die tegenover CNBC aangaf dat de banencijfers er goed uitzagen en dat de VS volledige werkgelegenheid kende.

Volgens haar is het tijd voor een renteverhoging en wel zo snel mogelijk. Mester:

It’s a solid number. This is very consistent with what we expected to see. I think we’re at full employment and it makes sense to move up the rate another 25 basis points

Toch vallen banencijfers al maanden tegen en lijken ook deze cijfers niet te imponeren. Evengoed reageren markten behoorlijk rustig. Aandelen daalden wat en de dollar koerste op ongeveer dezelfde koers als voor de bekendmaking.

De markt ziet in ieder geval wel wat in een renteverhoging voor december.

Wellicht kunnen Fed-bestuurders Stanley Fischer en Lael Brainard vandaag nog wat vuur aanwakkeren met hun speeches op verschillende gelegenheden.

Begin november houdt de Amerikaanse centrale bank een beleidsvergadering, maar een rentestap lijkt vlak voor de presidentverkiezingen zeer onwaarschijnlijk.

Toch heeft ook Fed-president Janet Yellen gezegd dat een renteverhoging voor het einde van dit jaar waarschijnlijk is.

Bronnen: Forbes, Financial Times, Reuters, Bloomberg
Foto: Flickr