FED bevestigt stabiele groei Verenigde Staten, Eurozone bibbert ondertussen voor Deutsche Bank

Terwijl de Europese economie nog diep in de problemen zit en moeilijk kan aanknopen met de noodzakelijke groei is de Amerikaanse economie er stukken beter aan toe. Dit werd zondag opnieuw bevestigd door vice-voorzitter Stanley Fischer van de FED.

Vice-voorzitter Stanley Fischer laat weten dat de toename van het aantal jobs in de Verenigde Staten stabiel blijft groeien op dit moment en verwacht dat dit ook de komende maanden het geval zal zijn. Dit zal vermoedelijk resulteren in een stijging van de rente in December.

Momenteel is de Verenigde Staten  bijna op het punt gekomen van een volledige werkloosheid. Dit wil zeggen dat alle personen welke actief kunnen zijn op de arbeidsmarkt een job hebben. Dit alles werd aangehaald door Fischer tijdens de aanwezigheid op de jaarlijkse meeting met het IMF en de Wereldbank.

Door de gestegen werkgelegenheid stijgt ook het huishoudelijk inkomen en het consumentenvertrouwen. Dit consumentenvertrouwen zorgt er op zijn beurt voor dat er voldoende steun is voor een economische groei in het derde en vierde kwartaal.

Daarnaast wordt er verwacht dat ook de inflatie opnieuw zal stijgen, waarbij ook de FED de 2% regel hanteert. De ECB verwacht de eerste jaren nog geen inflatiecijfers dichtbij de 2% en investeert nog steeds maandelijks tientallen miljarden euro’s om dit doel enigszins te kunnen benaderen. Een rentestijging door de FED tegen eind december is wel degelijk realistisch waarbij het oorspronkelijk pad terug gevolgd kan worden met graduele renteverhogingen.

Door deze renteverhogingen krijgt de centrale bank er opnieuw wat ademruimte bij voor een volgende financiële crisis. Indien een volgende financiële crisis snel zou losbarsten, dan zou dit onder meer in Europa een zware impact hebben. De economie wordt momenteel kunstmatig in leven gehouden waarbij er enorme schulden zijn bijgekomen. De rente staat in Europa reeds op een absoluut dieptepunt en ook de maandelijkse monetaire ingrepen zijn onontbeerlijk. Verdere renteverlagingen zijn dan ook onmogelijk door de ECB.

Op financieel gebied is de Verenigde Staten dan ook met voorsprong de beste. Op sociaal gebied blijft er echter een grote kloof waarbij Europa nog steeds diverse procenten meer investeert in het sociale aspect dan de Verenigde Staten.

Bronnen:

http://www.reuters.com