Betere tijden op komst voor Russische economie

Het gaat niet zo goed met de BRIC-landen de laatste tijd hoewel het er stilaan op lijkt dat het tij aan het keren is. Neem nu Rusland bijvoorbeeld, zelfs met de Westerse economische sancties ziet het er naar uit dat het land op weg is naar economische groei richting het einde van dit jaar.

Als we naar het bbp van Rusland kijken, dan constateren we dat de Russische economie vanaf begin 2015 fors heeft moeten inboeten door het opleggen van de Europese sancties ten gevolge van de onwettige annexatie van het Krim.

Maar wat er ook opvalt, is dat de economie sinds begin 2016 opnieuw aan het aantrekken. Volgens de trend op onderstaande afbeelding zal de Russische economie eind dit jaar opnieuw groeien met enkele procentpunten.

gdp-rusland

De duidelijke trend wordt kracht bijgezet door Kirill Dmitriev, chief executive van het Russian Direct Investment Fund (RDIF). Hij verwacht dat Rusland opnieuw een economische groei zal kennen tegen december en bovendien zullen zich er grote opportuniteiten voordoen om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Tijdens een interview met CNBC vertelde hij dat Rusland moeilijke tijden achter de rug heeft en dat de toekomst er nu rooskleuriger uitziet op economisch vlak. 2017 zal zeker een positieve start kennen met nog meer groei in het verschiet.

Het waren uiteraard niet alleen de Westerse sancties die zorgden voor de Russische economische duik, ook de dalende olieprijzen waren een flinke slok op de borrel vermits de Russische economie voor een groot deel teert op de export van olie.

Ook het Internationaal Monetair Fonds voorziet een positieve outlook voor begin 2017, niet zo positief als de verwachting van het RDIF maar alsnog een economische groei van 1,1 procent volgend jaar.

Het Russische investeringsfonds, dat vijf jaar geleden werd opgestart, begint ook steeds meer buitenlandse investeerders aan te trekken. De voornaamste sectoren waarin het geld wordt gepompt zijn infrastructuur, landbouw, gezondheidszorg en vastgoed.

Op deze manier kunnen er meer projecten worden opgestart in Rusland die op hun beurt weer voor meer werkgelegenheid zorgen. Het RDIF is van plan om in 2017 nog meer te investeren in infrastructuur.

Bronnen: CNBC

Foto: Mezenmir – Pixabay