Verkoop elektrische auto’s in Europa verdubbelt

De nieuwste technologie in de automobielsector wint jaar per jaar aan populariteit, elektrische auto’s zullen uitgroeien tot de standaard en de verkoop ervan zit al eventjes in de lift. Autobouwers zetten massaal in op deze aandrijftechniek wat ervoor zal zorgen dat elektrische auto’s in de nabije toekomst betaalbaarder worden.

En dat is duidelijk te zien aan de verkoopcijfers. Enkele jaren geleden waren elektrische auto’s haast onbetaalbaar, maar tegenwoordig hoor je prijzen vallen die steeds meer acceptabel zijn, zeker nu Tesla niet de enige autobouwer is die de automarkt voorziet van dit type voertuigen.

Volgens een studie van Transport & Environment zijn Europa en China de grootste afnemers van elektrische voertuigen met een stijgende verkoop jaar op jaar. De verkoop in de V.S.A. en Japan blijft nagenoeg onveranderd sinds 2015.

De studie noteert haast een verdubbeling naar 500.000 voertuigen in Europa tegen eind dit jaar. Met de verkopen van Noorwegen en andere niet-EU landen, komen we op de tweede plaats, China is koploper in de verkoop van elektrische voertuigen.

Volgens Julia Hildermeier, electromobility officer bij T&E, is er een duidelijke verschuiving merkbaar op de Europese automarkt. Steeds meer consumenten verkiezen de elektrische (of hybride) optie boven de diesel- of benzinemotor.

Nederland, Noorwegen en Frankrijk staan bovenaan op het Europese lijstje. In Nederland verkopen de hybride-modellen voornamelijk goed, in Noorwegen zijn het voornamelijk puur elektrische voertuigen die goed verkopen.

Als het aan dit tempo verdergaat, kan Europa de leiderspositie van China overnemen. Het is vooral belangrijk dat autobouwers voldoende gestimuleerd worden om te concurreren met elkaar. Op deze manier zullen de prijzen dalen en zijn consumenten meer geneigd de overschakeling te maken.

De nieuwe Europese CO2 regeling voor 2025 is al een flinke stap in de juiste richting. Verder zullen vervuilende dieselmotoren steeds meer verboden worden in stadscentra en kunnen consumenten belastingvoordelen krijgen bij de aankoop van elektrische voertuigen.

Er bestaat dus geen twijfel over de transitie van motoren op fossiele brandstoffen naar elektrische motoren.

Bronnen: CNBC, T&E

Foto: Wikipedia