China domineert opnieuw markten

China domineert weer de beurshandel. Donderdag kregen de de indices klappen door tegenvallende handelscijfers. Vrijdag gingen de aandelenmarkten mooi hoger dankzij inflatiecijfers die boven verwachting waren.

De Chinese inflatie bedroeg in september 1,9% op jaarbasis. Er werd slechts op 1,7% gerekend. In augustus bedroeg de stijging van de consumentenprijzen maar 1,3%. Ook de producentenprijzen in China stijgen weer, voor het eerst sinds 2012. De toename was met 0,1% uiteraard beperkt maar in augustus en juli waren er nog dalingen van respectievelijk 0,8 en 1,7%. De algemene verwachtingen gingen ook in de richting van een lichte krimp voor september.

Door dit positieve nieuws konden de beurzen op de laatste handelsdag van de week weer even op adem komen, na een slechte donderdag.

De handelsbalans was die dag namelijk heel wat minder positief en het zette de China-vrees weer op de kaart. De export kwam in september veel lager uit dan verwacht maar ook de import was vrij zwak. Het handelsoverschot bedroeg 41,99 miljard dollar. Economen rekenden op meer dan 50 miljard.

Eind 2015 en begin 2016 was de China-vrees ook zeer sterk aanwezig en de markten gingen soms wel zeer heftig achteruit. De cijfers uit China worden aandachtig in het oog gehouden en mindere cijfers, zoals deze hierboven, doen de zenuwachtigheid weer oplaaien. Het land vormt immers de tweede economie van de wereld en was lang een zeer belangrijke groeimotor. De wereld zal echter gewoon moeten worden aan een ‘nieuw normaal’ van ‘lagere groei’ in het land. Op zo’n gigantische economie is een groei van 6,6%, naar de verwachtingen van het IMF, absoluut gezien eigenlijk nog zeer groot.

bronnen:

ABM Financial News, Beursduivel

foto:

www.australiansabroad.com.au