Zweedse Centrale Bank: “Negatieve rente niet negatief”

Wanneer het gaat om financiën, blijken ze in het Noorden al even gek te zijn, als de andere centraal bankiers. Zo laat de voorzitter van de Zweedse Centrale Bank weten dat negatieve intrestvoeten helemaal geen probleem vormen voor de economie.

Iedereen voelt aan zijn theewater dat er iets grondig mis zit met ons monetaire systeem. Gratis geld zorgt voor nieuwe zeepbellen, op een berg van niet eerder afbetaalde schulden. Toch beweert de topbankier Stefan Ingves dat de negatieve rente (van voorlopig -0,5%) veel goeds doet.

“Er zijn weinig tot geen negatieve effecten verbonden aan de rente onder nul, en het zorgt er voor dat de economie weer op volle toeren gaat draaien”, aldus de topman van de Riksbank.

“De negatieve voorspellingen die overal ter wereld werden aangekondigd, zijn in Zweden niet uitgekomen”, zo laat hij weten aan The Financial Times.

Op korte termijn lijkt Ingves het gelijk aan zijn kant te krijgen. De Zweedse economie doet het bijzonder goed en groeide vorig jaar met meer dan 4 procent/BBP.

Aangezien de Zweden de eigen munt behielden, werden zij in de vorige jaren ook niet meegezogen in de voortdurende eurocrisis.

Vraag is wat de Zweedse centraal bankiers moeten ondernemen in de toekomst. De rente zit momenteel al onder nul en de inflatiecijfers dalen verder. Wil dat dan zeggen dat de oudste Centrale Bank ter wereld de rente nog dieper onder nul moet duwen? Dit lijkt een straatje zonder einde te worden…

De Riksbank laat weten in haar officiële persberichten dat volgens haar prognoses de rentestanden nog minstens tot einde 2018 negatief zullen blijven.

Economen bij Nordea, de grootste bank in de Scandinavische Landen, vrezen dat de Riksbank de komende tijd zal moeten overgaan tot het verder opkopen van schuldpapier van de overheid.

Of hoe naast de ECB in de Eurozone, ook Zweden in een Japans scenario terecht komt. Enige verschilpunt is dat de Zweden momenteel nog een hoge groei optekenen. Vraag is alleen: voor hoelang nog; voor de zeepbel barst.