Goudmijnaandelen op vooravond van hausse?

Aandelen van grondstoffenbedrijven, vooral in de goudsector, hebben dit jaar goed gepresteerd dankzij de herstellende grondstoffenprijzen. Specifiek goudmijnen hebben gepiekt in augustus om dan weer even wat stoom af te blazen, een goed koopmoment volgens analisten.

Als we kijken naar de cijfers voor 2016, dan zijn de prestaties van de goudmijnfondsen ontzettend positief. Sinds begin dit jaar is er een rendement van 68 procent, komende van een absolutie piek in augustus met 125 procent.

Het is niet vreemd dat deze fondsen wat winst hebben laten verdampen, het is de eerste 6 maanden in 2016 dan ook ontzettend hard gegaan.

Het feit dat het rendement is teruggezakt, is volkomen normaal en fungeert namelijk als een goed koopmoment. Er wordt toch vaak gezegd dat je pas echt hoge rendementen kan halen als je op de dip koopt.

Strateeg Larry McDonald beweert dat goudmijnen de komende maanden nog sterker zullen presteren dan al het geval is, 2017 zou zo maar even een recordjaar kunnen worden als men het heeft over procentuele stijgingen.

Natuurlijk hangt dit af van verschillende factoren, waarvan één van de belangrijkste het monetaire beleid van de Federal Reserve is. Het rendement voor goudmijnfondsen en de goudprijs zelf, is zeer afhankelijk van het rentebeleid.

De terugval in deze sector heeft te maken met de verhoogde kans op een tweede renteverhoging.

Als dit effectief uitgevoerd gaat worden, dan worden obligaties en dollars aantrekkelijker waardoor investeerders minder geneigd zijn om in goud te investeren.

McDonald verwacht echter dat de Federal Reserve zal bezwijken onder de druk van de markten en de rente ongemoeid zal laten, kortom zal er voor dit jaar dus niet veel veranderen en blijft het eerder bij ‘blaffende honden bijten niet’.

Volgens hem geeft dat een flink knauw aan de geloofwaardigheid van de Fed en het financiële systeem, waardoor goud zal profiteren van zijn status als ‘veilige haven’.

Beleggers en investeerders kijken dus vol spanning naar de laatste 2 Fed-vergaderingen die zullen plaatsvinden in november en december.

Wie ten volle wilt profiteren van het zoveelste uitstel, kan nu al een gokje wagen door goudmijnaandelen te kopen.

Bronnen: De Tijd, CNBC, Beursduivel

Foto: Wikipedia