Rusland haalt uit: nieuwe recordaankoop goud

Het is al langer bekend dat het een absolute topprioriteit van de Russische centrale bank is om massaal goud en Amerikaanse bonds op te kopen. Op die manier zet Moskou druk op de petrodollar. Best een geniale strategie.

Deze week raakte bekend dat de Russische centrale bank in 2016 alleen al (januari tot september) 125 ton goud heeft ingekocht. Daarmee klokken de Russische goudposities af op 1543 ton, de vijfde grootste goudreserves ter wereld, en de sterkst groeiende goudreserves ter wereld. Zelfs China, dat een veel grotere liquiditeitspositie heeft, kan de Russische goudkoopwoede niet evenaren.

Ter vergelijking: dat is 50% méér dan absolute discrete banknatie Zwitserland, waar alle Europese vermogenden hun goud stockeren.

Nu bestaat maar liefst 15% van de Russische reserves uit goud. Dat is een cruciale ratio voor een land (of een particulier) dat (die) concreet rekening houdt met een imminente instorting van het monetair systeem.

Het aantal US treasury bonds in Russische portefeuille is de laatste maanden iets gedaald, maar blijft nog steeds historisch hoog en klokt af op bijna 90 miljard dollar. In Q1 van 2016 alleen al kocht Rusland voor bijna 5 miljard aan Russische staatsbons op. Daarmee is Rusland de op 14 na grootste houder van US treasury securities.

Bovendien heeft Rusland de domestieke goudproductie gevoelig opgedreven én voornamelijk laten doorsluizen naar de rekeningen van de centrale bank. Rusland kan dus heel makkelijk roebels inruilen voor goud. In tijden van (nakende) goudhausse zet dit de internationale positie van de roebel kracht bij. En hoe.

De voor de petrodollar gevreesde “gouden roebel” komt daarmee plots dichterbij. Daarmee is ook aangetoond dat de timide voorzitster van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, althans voorlopig gelijk krijgt over de voorspelde gold rally.

Nu men voorspelt dat de olieprijs de komende 5 jaar niet boven de 62 dollar meer zal pieken (de prijs die de Russische olie-industrie nodig heeft om break-even te draaien, voor de Saoedi’s is dat 80 dollar), blijft goud nog voor minstens 5 jaar een goede investering voor beleggers. Ondanks de grootschalige goudprijsmanipulatie door de Amerikanen, zal de Russische en Chinese koopwoede de goudprijs de komende jaren de wind in de zeilen geven.

Bron: Smaulgold