Cash-niveau op extreme hoogten

Foto: Flickr

Er waren de afgelopen maanden genoeg redenen voor fondsbeheerders om hun cash-niveaus te verhogen.

Angst voor een crash op de obligatiemarkt, het opkomend nationalisme en samengaande anti-globaliseringssentiment, een nieuwe crisis in de eurozone, centrale bankenbeleid. Al die zaken blijven onzeker.

Aanhoudingen in cash ging in oktober naar recordhoogte tot 5,8 procent. De maand ervoor was het ook al aardig, op een niveau van 5,5 procent. Het betreft het hoogste niveau dat door fondsbeheerders wordt aangehouden sinds net na 9/11.

Met andere woorden; hoger dan tijdens Europa’s staatsschuldencrisis; het schuldplafond-debacle in de VS en zelfs de val van Lehman in 2008, aldus Bank of America Merrill Lynch.

Michael Hartnett, chief investment strateeg bij de bank:

This month’s cash levels indicate that investors are bearish, with fears of an EU breakup, a bond crash and Republicans winning the White House jangling nerves

Volgens analisten van de Bank of America, aangestuurd door Hartnett, geeft het verhoogde kassaldo ook een mogelijkheid tot een rally in aandelen:

When average cash balance rises above 4.5 percent a contrarian buy signal is generated for equities. When the cash balance falls below 3.5 percent a contrarian sell signal is generated

Volgens een maandelijkse enquête van de bank onder marktparticipanten zijn investeerders bewust van de vele risico’s. Van de ondervraagden geeft 18 procent aan dat het bang is voor een mogelijke correctie in de obligatiemarkt.

Afgelopen anderhalf jaar adviseerde Hartnett al vaker om het cash-niveau in portefeuille te verhogen of long te gaan op dollars dan wel goud.

Medio september gaf ook Goldman Sachs, onder leiding van Managing Director Christian Mueller-Glissman, aan dat een hogere positie in cash verstandig was.

Ook voormalig Pimco-belegger El-Erian is voorzichtig. Hij zit zelfs voor een derde in cash en ziet nauwelijks meer waarde in aandelen en obligaties.

Volgens de econoom van de Duitse verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz prijzen aandelen- en obligatiemarkten echte risico’s, zoals een brexit of een nieuwe recessie van de wereldeconomie, niet meer in.

Dit komt volgens hem vooral door het ruime geldbeleid van de centrale banken. Beide markten zijn volgens El-Erian overgewaardeerd.

Bronnen: Bloomberg, FD, Financial Review

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.