Marc Faber: dit zijn de twee factoren die zullen leiden tot hogere grondstofprijzen

Marc Faber heeft gewoonlijk een radicaal andere mening dan de doorsnee econoom. Dat blijkt ook uit het laatste interview dat hij gaf. Daarin voorspelt hij een olieprijs van $70 per vat.

De Zwitserse beursgoeroe die in Thailand woont is positief over de grondstoffen in het algemeen en negatief over aandelen in de VS.

“Ik denk dat de markt in de VS duur is, met enkele uitzonderingen als de energiesector en de grondstoffen- en mijnsector. Dus je moet focussen op individuele aandelen en sectoren.”

Faber is bijzonder optimistisch over grondstoffen om wille van twee redenen.

Ten eerste ziet hij in Azië dat er nog bijzonder veel infrastructuur ontbreekt. Wegen, bruggen, treinverbindingen, etc. Om dat te bouwen zijn er staal, cement en allerhande andere grondstoffen nodig.

“Als je naar door Azië reist. De nood aan infrastructuur in Azië is enorm. Ze moeten wegen bouwen. Als je naar Jakarta gaat of Manila, de infrastructuur is een catastrofe. Ze moeten infrastructuurinvesteringen doen en voor toerisme luchthavens en spoorwegen.”

De tweede reden is te vinden in de Westerse industrielanden. Hier wordt steeds duidelijker dat de monetaire politiek niet werkt. Daarom zullen Keynesiaanse economen steeds harder roepen om infrastructuurwerken en hogere overheidsuitgaven.

“In de westerse wereld geloof men dat, ik zeg niet dat het juist is, maar deze neokeynesiaanse economisten en interventionisten geloven dat monetaire politiek alleen de wereldeconomie niet uit zijn tragegroeimodus kan halen. Dus moeten ze
infrastructuur bouwen en begrotingstekorten doen toenemen.”

Die twee factoren tezamen zullen er volgens Faber voor zorgen dat grondstofprijzen zullen stijgen en de inflatie hoger zal uitkomen dan verwacht.

Voor olie geeft hij een heel specifiek cijfer: het zwarte goud kan $70 raken in de niet zo verre toekomst.

Bron: CNBC
Foto: Avaresearch