Nederlandse centrale bank: koop GEEN goud!

Goud en centrale banken, het is een haat-liefde relatie. Langs de ene kant kunnen ze niet zonder, langs de andere zouden ze het liefst dit “barbaarse reliek” in de vuilbak kieperen. Hun communicatie over het onderwerp wordt gekenmerkt door dezelfde tegenstrijdigheden.

Vandaag was het de beurt aan Aerdt Houben om te blunderen. Hij is divisiedirecteur financiële markten bij de Nederlandse centrale bank. De man deed enkele opmerkelijke uitspraken en vertelde zelfs botweg leugens.

Maar laat ons beginnen bij wat wel eerlijk werd opgebiecht: “Goud is gestold vertrouwen, vierduizend jaar geleden werden al edelmetalen voor financiële transacties gebruikt.”, zo vertelde Houben om te verklaren waarom de centrale bank nog steeds goud bezit.

“Rond de oprichting van De Nederlandsche Bank in 1814 werd goud gekoppeld aan de bankbiljetten. ‘Waardeloze’ stukjes papier werden vertrouwd omdat de centrale bank goud onder de grond had liggen.”, zo gaat hij verder.

Klinkt allemaal goed, goud is inderdaad de enige vorm van geld die al duizenden jaren je vertrouwen waard is. En dat iemand van de centrale bank fiatgeld ‘waardeloze stukjes papier’ noemt… wie had dat verwacht?

Tot zover de eerlijkheid, nadien loopt het helemaal mis:

Leugen 1: ons geld is gedekt door goud

“Door de koersstijging van goud hebben we de feitelijke waarde die de bankbiljetten in Nederland vertegenwoordigen, nagenoeg in bezit in goud.”, zo verklaart Houben.

Maar Nederland bezit 612 ton goud met een totale waarde van 23 miljard euro. Terwijl de Nederlanders €336 miljard aan spaargeld bezitten!

De indruk die Houben wekt, dat het geld gedekt is door goud, klopt dus helemaal niet.

Leugen 2: op ons kan je vertrouwen

Veel particulieren kopen zelf goud “Tegen die mensen zou ik willen zeggen: jullie hoeven dat niet te doen, DNB doet dat voor jullie. Heb vertrouwen in ons. Het is veel efficiënter als één organisatie het voor iedereen doet.”

Vertrouwen in een centrale bank? Het enige waarop je kan vertrouwen is dat ze je geld ontwaarden. Een echt gouden tientje, wat men begin vorige eeuw nog gebruikte, kost nu 230 euro.

Dat tientje is niet in waarde gestegen, het heeft zijn waarde gewoon behouden. Het zijn de papieren opvolgers die in waarde gedaald zijn.

Leugen 3: Lijst van goudbaren opmaken kost honderdduizenden euro’s

Als De Nederlandsche Bank het vertrouwen van de burgers wil, dan zou je denken dat ze transparant zijn over welke goudbaren ze juist bezit. Fout! Dat kan zogezegd niet meegedeeld worden.

Houben: “We zijn transparant over de hoeveelheid goud die we hebben, over waar het ligt. Maar die lijsten met goudbaren, dat kost honderdduizenden euro’s. Door alle mensen die je ernaar moet laten kijken en de vele updates die je moet doen.”

De man wil ons doen geloven dat de centrale bank zelf niet weet welke goudbaren ze bezit. Als dat zo is, dan is de situatie nog ernstiger dan we vermoedden.

En die ‘vele updates’ die moeten gebeuren, waarover heeft de man het? De Nederlandse Bank bezit al jaren dezelfde hoeveelheid goud!

Wat hier waarschijnlijk aan de hand is, is dat de bank haar goud uitleent opdat anderen ermee zouden kunnen speculeren. Daarom weet ze niet welke goudbaren ze juist bezit en daarom moeten er zoveel updates gebeuren.

De leugens, het gebrek aan transparantie, de constante waardedaling van ons geld… centrale banken zijn ons vertrouwen allesbehalve waard. Steeds meer mensen beseffen dat. Eens een critische massa mensen begrijpt hoe (centrale) banken echt werken, stort ons financiële systeem in. De dag dat dat gebeurt kan je maar beter zien dat je goud bezit. Denk niet dat het goud van de centrale bank jou gaat redden!

Bron: FD
Foto: Mtcv