Slachting bij banken kost 4300 jobs in enkele maanden

In enkele maanden tijden heeft de Belgische bankensector haar eigen ‘Ford Genk’ te verwerken gekregen. In 2012 verloren 4300 mensen hun baan bij de autoconstructeur.

Gedurende de jongste maanden is een gelijkaardig aantal jobs gesneuveld. Er was de slachting bij ING (-3150). Daarna volgden AXA Bank en Verzekeringen (-650) en P&V (-300).

Vorige week werd dan bekend gemaakt dat ook Crelan (dat deel uitmaakt van de groep Landbouwkrediet) zwaar gaat saneren. 160 van de 810 full-time werknemers worden tegen 2020 de laan uitgestuurd.

De directie van Crelan laat weten dat de ontslagen vooral zullen plaatsvinden in de vorm van natuurlijke afvloeiing. Het aantal naakte ontslagen zou zo tot een minimum worden beperkt.

Op die manier verdwijnt één op de vijf banen bij Crelan. Ook nu weer horen we dezelfde verklaringen. De lage rente is een grote boosdoener.

Daarnaast spelen ook de toegenomen regulering – die kosten met zich meebrengt – en de bankentaks een rol. Tussen 2008 en 2015 zag Crelan de bankenheffing oplopen van 6 naar 34 miljoen euro.

De Federale Regering maakte bekend dat de bankentaks nog verder opgevoerd zal worden. De kleinere spelers klagen al lange tijd over de negatieve gevolgen die deze bankenheffing heeft. Bij Crelan zien we dit nu concreet vertaald in nieuwe ontslagen.

De cost-income-ratio bij Crelan is een van de slechtste van alle spelers in het Belgische bankenlandschap. Via hervormingen wil Crelan de inkomsten opkrikken en vooral de uitgaven naar omlaag krijgen.

Tegenover al het slechte nieuws zette CEO Luc Versele dat “Crelan een gezonde bank is met één van de beste solvabiliteitsratio’s op de Belgische en Europese markt”.

Trends, Crelan Persbericht